Mar, Sht 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Zbulo shenjat e rrezikut nga vdekja e papritur me anë të kësaj metode

Shkencëtarët thonë se një teknikë e re skanimi mund të identifikojë njerëzit që rrezikojnë të rrëzohen dhe të vdesin papritmas nga një gjendje e fshehur e zemrës.

Normalisht, tek njerëzit me kardiomiopaturë hypertrophic, shenjat e ndryshimeve strukturore në zemër mund të merren vetëm pas vdekjes.

Por studiuesit e Universitetit të Oksfordit përdorën imazhe mikroskopike për të gjetur të njëjtat modele në pacientët që jetojnë.

Gjendja është shkaku më i lartë i vdekjes së papritur kardiake tek të rinjtë.

Kjo është një gjendje e zakonshme, e trashëguar, që prek një në 500 njerëz në Britani të Madhe, e cila mund të jetë fatale në një numër të vogël njerëzish.

Megjithatë, shumë prej atyre me kardiomiopaturë hypertrophic, ose HCM, kanë pak ose aspak simptoma paralajmëruese – dhe disa janë në gjendje të udhëheqin jetë të përkryer normale.

Kick-start

Ekipi hulumtues u përqëndrua në zbulimin e atyre që rrezikojnë vdekjen e papritur, duke kërkuar modele anormale të fibrave në zemër, të cilat mund të çojnë në ritme potencialisht vdekjeprurëse të zemrës.

Kjo mendohet të ndikojë në rreth 1% të njerëzve me këtë gjendje. Ata pastaj mund të kenë një pajisje të vogël të futur në zemrën e tyre për ta nisur atë në rrahje përsëri kur zbulohet një ritëm jonormal i zemrës.

Dr Rina Ariga, autor i studimit dhe kardiolog në Universitetin e Oksfordit, tha: “Ne shpresojmë që ky skenar i ri do të përmirësojë mënyrën se si identifikojmë pacientët me rrezik të lartë, në mënyrë që ata të mund të marrin një defibrilator kardiovaskular të implantuar herët për të parandaluar vdekjen e papritur”.

Ajo shtoi: “Ne tani duhet të punojmë për ta bërë këtë skanim më të shkurtër dhe më të shpejtë për pacientët, në mënyrë që të mund ta provojmë dobinë e tij në një studim të madh në shumë qendra”.

Aktualisht, llogaritja e rrezikut të pacientit bazohet në trashësinë e murit të tyre të zemrës, në historinë e familjes së tyre, në ndonjë kolaps të pashpjeguar dhe në ritme të parregullta të zemrës.

Dallimi me qasjen e hulumtuesve të Oksfordit është se ata përdorën skanime MRI për të parë imazhe të detajuara të strukturës së muskujve të zemrës për të kontrolluar “çrregullimin e fibrave të muskujve”.

Kjo sugjeron që rrahjet e zemrës nuk lejohen të përhapen në mënyrë të barabartë në të gjithë fibrat e muskujve të zemrës.

Studimi, i publikuar në Journal of the American College of Cardiology, ka skanuar 50 pacientë me HCM dhe 30 vullnetarë të shëndoshë dhe kanë qenë në gjendje të shohin “rrëmujë” në pacientët e gjallë me gjendjen e zemrës që më parë u gjetën vetëm tek pacientët pas vdekjes së papritur kardiake.

Këta pacientë gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin ritme jonormale të zemrës.

Teknika, e quajtur imazhi i rezonancës magnetike të tensorit të difuzionit, zakonisht përdoret në tru – por përparimet nënkuptojnë se tani mund të përdoren në zemër.

Dr Steven Cox, shefi ekzekutiv i rrezikut kardiak të bamirësisë në Young, tha: “Është fantastike të mendosh që në të ardhmen këto zbulime klinike mund të identifikohen tek pacientët që jetojnë me HCM dhe përdoren për të ndihmuar në rrugët e tyre diagnostike dhe trajtuese”.

Dr. Cox tha se çelësi për identifikimin e atyre që janë në rrezik në popullatën e përgjithshme ishte përmes testimit kardiak “duke përdorur testin EKG me kosto efektive dhe jo invazive”.

Prof. Metin Avkiran, drejtor mjekësor i asociuar në Fondacionin Britanik të Zemrës, i cili ndihmoi në financimin e hulumtimit, tha: “Edhe pse ka nevojë për punë të mëtejshme për të përsosur dhe testuar këtë skanim, përfitimi i tij potencial për pacientët me HCM është i madh”.

“Kjo punë është një shembull i shkëlqyer i teknologjisë së udhëhequr nga hulumtimet që mund të ndryshojë mënyrën se si ne diagnostikojmë dhe trajtojmë sëmundjet e zemrës dhe qarkullimin e gjakut”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë