Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
E thotë studimi: Të rinjtë që stërvitin flenë më gjatë!

Stërvitja më shumë se normalisht – ose duke qenë më e shkurtë se zakonisht – për një ditë mund të jetë e mjaftueshme për të prekur gjumin më vonë atë natë, thuhet sipas një studimi të ri të udhëhequr nga Penn State.

Në një studim mikro-gjatësor të një jave, studiuesit zbuluan se kur adoleshentët bënë më shumë aktivitet fizik se zakonisht, ata bënë gjumin më herët, fjetën më gjatë dhe fjetën më mirë atë natë.

Në mënyrë të veçantë, ekipi zbuloi se për çdo orë shtesë të aktivitetit fizik të moderuar dhe të fuqishëm, adoleshentët ranë në gjumë 18 minuta më parë, flinin 10 minuta më shumë dhe kishin rreth një përqind efikasitet më të madh të mirëmbajtjes së gjumit atë natë.

“Adoleshenca është një periudhë kritike për të siguruar gjumë të mjaftueshëm, pasi gjumi mund të ndikojë në performancën kognitive dhe në klasë, stresin dhe sjelljet e të ngrënit”, tha Lindsay Master, shkencëtar i të dhënave në Penn State. “Hulumtimi ynë sugjeron që inkurajimi i adoleshentëve që të kalojnë më shumë kohë gjatë ushtrimit të ditës mund të ndihmojë shëndetin e gjumit të tyre më vonë atë natë.”

Në të kundërt, studiuesit gjetën gjithashtu se të qënurit i ulur gjatë ditës ishte i lidhur me shëndetin e gjumit të keq. Kur pjesëmarrësit ishin ulur për më shumë minuta gjatë ditës, ata ranë në gjumë dhe u zgjuan më vonë, por fjetën për një kohë më të shkurtër në përgjithësi.

Orfeu Buxton, profesor i shëndetit bio-sjellës në Penn State, tha gjetjet – të botuara sot (22 maj) në Raportet Shkencore – ndihmojnë në ndriçimin e marrëdhënieve komplekse mes aktivitetit fizik dhe gjumit.

“Ju mund të mendoni për këto marrëdhënie mes aktivitetit fizik dhe gjumit pothuajse si një ngacmim i fortë”, tha Buxton. “Kur jeni duke marrë hapa më shumë, në thelb, gjumi juaj fillon më herët, zgjerohet në kohëzgjatje dhe është më efikas. Ndërsa nëse shpenzoni më shumë kohë të ulur, është sikur të uleni në shëndetin tuaj të gjumit: gjatësia dhe cilësia e gjumit zvogëlohet. “

Ndërsa hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se adoleshentët kanë nevojë për tetë deri në dhjetë orë gjumë një natë, vlerësimet e fundit sugjerojnë se deri në 73 përqind e adoleshentëve po marrin më pak se tetë.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar gjithashtu se njerëzit që janë përgjithësisht më aktiv fizikisht kanë më shumë gjumë dhe kanë cilësi më të mirë të gjumit. Por studiuesit thanë se më pak ka qenë e njohur nëse ndryshimet e përditshme në aktivitetin fizik dhe sjelljen e ulur preken gjatësinë dhe cilësinë e gjumit.

Përveç gjetjes së lidhjeve mes asaj se si aktiviteti fizik ndikon gjumin më vonë atë natë, hulumtuesit gjithashtu gjetën lidhjet mes gjumit dhe aktivitetit ditën tjetër. Ata zbuluan se kur pjesëmarrësit flinin më gjatë dhe u zgjuan më vonë, ata u angazhuan në një aktivitet fizik më pak të moderuar dhe të fuqishëm.

“Kjo gjetje mund të lidhet me mungesën e kohës dhe mundësive të nesërmen,” tha Master. “Ne nuk mund ta dimë me siguri, por është e mundur që nëse flini më vonë gjatë ditës, nuk do të keni aq shumë kohë për të shpenzuar ushtrime apo edhe duke qenë të ulur”.

“Bërja e vetes sonë më të mirë do të thotë të jemi më shumë si më të mirët tona më shpesh,” tha Buxton. “Ne ishim në gjendje të tregojmë se efektet e dobishme të stërvitjes dhe gjumit shkojnë së bashku, dhe se sjelljet e rrezikut të shëndetit si kohë të ulur ndikonin në gjumë atë natë, kështu që nëse mund t’i inkurajojmë njerëzit që të angazhohen në më shumë aktivitet fizik dhe të sjellin më mirë gjumin e sjelljeve shëndetësore më të rregullta, mund të përmirësojë shëndetin e tyre me kalimin e kohës “./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë