Enj, Kor 29, 2021
Banner Top
Banner Top
Stërvitjet aktivizojnë rrjetet nervore të kujtesës tek të rriturit

Sa shpejt kemi vërejtur përfitimet e stërvitjes? Një studim i ri i Universitetit të Marylandit për të rriturit të shëndetshëm tregon se vetëm një seancë stërvitjeje ka rritur aktivizimin në qarqet e trurit të lidhur me kujtesën – duke përfshirë hipokampusin – i cili zvogëlohet me moshën dhe është truri i rajonit i sulmuar së pari ngs sëmundja Alzheimer.

“Ndërsa është treguar se stërvitja e rregullt mund të rrisë vëllimin e hipokampusit, studimi ynë siguron informacion të ri se stërvitja akute ka aftësinë për të ndikuar në këtë rajon të rëndësishëm të trurit”, tha Dr. J. Carson Smith, një profesor i asociuar i kineziologjisë në Universitetin Maryland School of Public Health dhe autori kryesor i studimit.

Ekipi hulumtues i Dr. Smith e ka matur aktivitetin e trurit (duke përdorur fMRI) të pjesëmarrësve të shëndetshëm të moshave 55-85 të cilëve iu kërkua të kryejnë një detyrë kujtese që përfshin identifikimin e emrave të famshëm dhe atyre jo të famshëm. Veprimi i kujtimit të emrave të famshëm aktivizon një rrjet nervash lidhur me kujtesën semantike, e cila njihet të përkeqësohet me kalimin e kohës me humbjen e kujtesës.

Ky test u krye 30 minuta pas një sesioni të stërvitjes mesatarisht të fortë (70% e përpjekjeve maksimale) në një biçikletë ushtrimi dhe në një ditë të veçantë pas një periudhe pushimi. Aktivizimi i trurit të pjesëmarrësve, ndërkohë që mbanin mend emrat e saktë, ishte dukshëm më i madh në katër rajone kortikale të trurit pas stërvitjes. Aktivizimi i rritur i hipokampusit u pa edhe në të dy anët e trurit.

“Ashtu si një muskul përshtatet për përdorim të përsëritur, sesionet e vetme të stërvitjes mund të përkulin rrjetet nervore njohëse në mënyra që nxisin përshtatjet me kalimin e kohës dhe japin hua për integritetin dhe funksionimin e rrjetit dhe lejojnë qasje më efikase në kujtime”, shpjegoi Dr. Smith./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë