Mar, Tet 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Kush e shkakton skizofreninë?

Grupi hulumtues i udhëhequr nga Prof. Alex Schier, Drejtor i Biocentrumit të Bazelit, ka identifikuar 30 gjene të lidhura me skizofreninë.

Ekipi ishte në gjendje të tregonte se cilat ndryshime patologjike në tru dhe anomali të sjelljes janë shkaktuar nga këto gjene. Rezultatet e studimit tani janë botuar në Cell.

Ekipi hulumtues hetoi gjithsej 132 gjene të lidhura me skizofreninë. Lidhja potenciale me skizofreninë u konfirmua për 30 gjene. Në peshqit zebrafish, studiuesit zbuluan se gabimet në këto gjene pengojnë zhvillimin ose funksionin e trurit dhe çojnë në anomali të sjelljes.

Skizofrenia është një psikozë që çon në një perceptim të shqetësuar të realitetit. Kjo përfshin dëgjimin e zërave dhe halucinacione. Edhe pse sëmundja mund të trajtohet me ilaçe, aktualisht është e pashërueshme. Ndryshimet gjenetike që manifestohen në tru mund të shkaktojnë skizofreninë. Studimet e mëparshme kanë treguar se disa rajone të gjenomit që përmbajnë një shumëllojshmëri gjenesh lidhen me sëmundjen.

Profili i kryerësit të 30 gjeneve

Ekipi i Alex Schier ka identifikuar tashmë 30 gjene në këto rajone dhe ka qenë në gjendje të tregojë se ato kanë efekte konkrete në strukturën dhe funksionin e trurit, si dhe në modele të ndryshme të sjelljes. “Nga 132 të dyshuarit, ne ishim në gjendje të krijonim një profil më të saktë të dhunuesve për 30 gjene”, tha Schier. “Një nga kryesit është faktori i transkriptimit znf536, i cili kontrollon zhvillimin e paragjykimit. Ky rajon i trurit ndikon në sjelljen tonë sociale dhe në përpunimin e stresit”. Ekipi hulumtues jo vetëm që deshifroi funksionin e gjeneve të veçanta, por gjithashtu krijoi një atlas të të gjitha gjeneve me pasojat e tyre përkatëse për trurin.

“Pyetja se si gjenet individuale shkaktojnë skizofreninë mbetet e hapur”, thotë Schier. “Do të ishte e mundur të hetojmë nëse gjenet që ne identifikuam ndryshojnë rajone të trurit të ngjashëm në pacientë si në peshqit e zebrat”. Këto gjene dhe rajone të trurit mund të bëhen objektiva të reja për terapitë e drogës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë