Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Gjumi me ndërprerje mund të çojë në ‘sjellje të devijuara’

Gazetarja e shkencës, Linda Geddes bën thirrje për më shumë punë fleksibile.

Së fundi, punëtorët kanë një justifikim të ri për të vjedhur lapsa nga zyra ose për të përdorur qumështin e dikujt tjetër: rritësit e hershëm dhe “bufat e natës” kanë më shumë gjasa të shfaqin sjellje “jo etike dhe devijante” nëse detyrohen të punojnë jashtë riteve të tyre natyrore dhe duhet të jenë në gjendje të vënë orarin e tyre në përputhje me rrethanat.

Duke folur në festivalin Hay të hënën rreth riteve të lehta dhe ritmike, gazetarja shkencore Linda Geddes kërkoi më shumë vende pune për të futur “punën fleksibile” për të akomoduar kronotipa të ndryshëm, të cilët më së shpeshti janë të ndarë në dy grupe: Ata të disponuarit që janë energjik qysh në mëngjes, dhe ata për të cilët dita fillon pasdite.

Studimet kanë zbuluar se arsyetimi logjik është në mes të mëngjesit, zgjidhja e problemeve përmirësohet në pasditen e hershme dhe të gjithë ne përjetojmë një ulje pas drekës, tha ajo.

“Kjo është një lloj problemi, sepse hulumtimet sugjerojnë nëse menaxheri juaj është një ngërç dhe jeni një bufë nate, ata do ta gjykojnë më mirë performancën tuaj,” tha Geddes. “Menaxherët e larkëve kanë tendencë të perceptojnë më shumë punëtorë kukulla që fillojnë më vonë ose thjesht nuk shkojnë deri në orën 10, i gjykojnë ata si më pak kompetentë. Dhe nëse je një buf i detyruar të fillosh punën herët, do të ulësh gjumin. “

Duke cituar një studim të publikuar në Shkencën Psikologjike, Geddes vazhdoi: “Dhe nëse nuk fle sa duhet, kërkimet sugjerojnë se ju keni më shumë gjasa të angazhoheni me sjellje joetike dhe devijante, siç janë të qënit i keq, ngacmimi i të punësuarve tuaj ose marrja e falsifikimit të faturave. Pra, në mënyrë ideale, ju doni të prezantoni punën fleksibile. “

Një studim tjetër gjithashtu gjeti se punëtorët që kishin fjetur më pak se gjashtë orë në natë ishin gjithashtu më të prirur të angazhoheshin në sjellje të ngjashme, me kërkuesit që identifikonin një lidhje midis privimit të gjumit dhe niveleve të glukozës në korteksin cerebral, rajonin e trurit përgjegjës për vetë- kontrollit.

Në librin e saj “Chasing the Sun”, Geddes propozon që “puna fleksibile” do të ndihmonte në nivelimin e fushës së lojës, mund të rriste produktivitetin në vendin e punës, shëndetin dhe lumturinë e punonjësve … një qasje e tillë mund të krijonte një mjedis më harmonik dhe moral të shëndoshë.

Geddes sugjeroi përdorimin e burimeve të butë të dritës si qirinjët, të projektuar posaçërisht, që “të ndihmojnë trupin të zbulojë sinjale natyrore të gjumit si melatonin dhe të dëgjojnë gjurmët e gjumit”.

“Ne duhet të ekspozohemi ndaj dritës së ndritur, në mënyrë ideale duke dalë jashtë, por nëse nuk mund ta bëjmë këtë, duhet përdorur dritat artificiale. Dhe, në mbrëmje, duhet të errësojmë dritat”, tha ajo.

Në një eksperiment mbi fuqinë punëtore të tyre të cituar nga Geddes, Administrata e Shërbimeve të Përgjithshme në SHBA zbuloi se punonjësit që ishin të ekspozuar ndaj më shumë dritës së diellit, sidomos në mëngjes, kishin më pak kohë për të fjetur, për të fjetur më gjatë dhe për të raportuar gjendje më të mirë. Punëtorët që panë më shumë dritë mes orës 08:00 dhe 12:00 flinin 20 minuta më shumë dhe kishin vetëm mesatarisht 18 minuta që të binin në gjumë – krahasuar me 45 minuta të kolegëve të tyre./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë