Mër, Tet 4, 2023
Banner Top
Banner Top
Kujdes – Stresi i punës po ju shkatërron!

Puna dhe karriera janë një pjesë e rëndësishme e jetës sonë. Së bashku me sigurimin e një burimi të ardhurash, ato na ndihmojnë të përmbushim qëllimet tona personale, të ndërtojmë rrjete sociale dhe t’u shërbejmë profesioneve ose komuniteteve tona. Por nuk duhet harruar se ato janë gjithashtu një burim kryesor i stresit emocional.

Stresi në punë

Edhe “puna e ëndrrave” është stresuese, duke pasë parasysh se ka shumë përgjegjësi. Sidoqoftë, stresi në vendin e punës mund të mposht lehtësisht jetën tuaj të përditshme. Ju vazhdimisht mund të shqetësoheni për një projekt të veçantë, të ndjeheni të trajtuar padrejtësisht nga një mbikëqyrës ose bashkëpuntorë, ose me vetëdije të pranoni më shumë sesa mund të trajtoni me shpresën për të fituar një promovim. Vendosja e punës suaj përpara çdo gjëje tjetër mund të ndikojë gjithashtu në marrëdhëniet tuaja personale.

Lëshimet, ristrukturimi ose ndryshimet e menaxhimit mund të rritin ankthin për sigurinë e punës suaj. Në fakt, një studim Norvegjez tregoi se thjesht thashethemet për mbylljen e një fabrike shkaktuan rritje të shpejtë të pulsit dhe presionit të gjakut të punëtorëve. Hulumtimet në Sh.B.A kanë zbuluar se dëmtimet dhe aksidentet në vendin e punës kanë tendencë të rriten në organizatat që po zvogëlohen.

Së bashku me numrin emocional, stresi i zgjatur i lidhur me punën mund të ndikojë në mënyrë drastike në shëndetin tuaj fizik. Preokupimi i vazhdueshëm me përgjegjësitë në punë shpesh çon në zakone të çrregullta të ngrënies dhe mos ushtrime të mjaftueshme, duke rezultuar në probleme në peshë, presion të lartë të gjakut dhe nivele të larta të kolesterolit.

Stresorët e zakonshëm të punës, siç janë shpërblimet e ulëta të perceptuara, një mjedis armiqësor i punës dhe orët e gjata gjithashtu mund të përshpejtojnë shfaqjen e sëmundjes së zemrës, duke përfshirë edhe mundësinë e sulmeve në zemër.

Mosha është gjithashtu një faktor. Një studim i Universitetit të Utah zbuloi se ndërsa punëtorët e stresuar plaken, presioni i tyre i gjakut rritet mbi nivelin normal.

Stresi i punës gjithashtu shkakton shpesh djegie, gjendje e shënuar nga rraskapitja emocionale dhe qëndrimet negative ose cinike ndaj të tjerëve dhe vetvetes.

Djegia mund të çojë në depresion, i cili, nga ana tjetër, është i lidhur me një sërë shqetësimesh të tjera shëndetësore, të tilla si sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, mbipesha dhe çrregullimet e të ngrënit, diabeti dhe disa forma të kancerit. Depresioni kronik gjithashtu ul imunitetin tuaj ndaj llojeve të tjera të sëmundjeve, dhe madje mund të kontribuojë në vdekjen e parakohshme.

Për fat të mirë, ka shumë mënyra për të ndihmuar në menaxhimin e stresit në punë. Disa programe ndërthurin teknikat e relaksimit me ushqimin dhe ushtrimin. Të tjerët përqendrohen në çështje specifike siç janë menaxhimi i kohës, trajnimi i pohimit dhe përmirësimi i aftësive shoqërore.

Një psikolog i kualifikuar mund t’ju ndihmojë të përcaktoni shkaqet e stresit tuaj dhe të zhvilloni strategji të përshtatshme të përballimit.

Këtu janë disa këshilla të tjera për trajtimin e stresit në punë:

Shfrytëzoni sa më shumë pushimet e ditës së punës. Edhe 10 minuta “kohë personale” do të rifreskojnë pamjen tuaj mendore. Bëni një shëtitje të shkurtër, bisedoni me një bashkëpunëtor për një temë jashtë punës ose thjesht uluni, mbani sytë mbyllur dhe merrni frymë.

Nëse ndiheni të zemëruar, largohuni. Rregullohuni mendërisht duke numëruar deri në 10, pastaj shikoni përsëri situatën. Ecja dhe aktivitetet e tjera fizike gjithashtu kryejnë punë.

Vendosni standarde të arsyeshme për veten dhe të tjerët. Mos prisni përsosmëri. Bisedoni me punëdhënësin tuaj për përshkrimin e punës tuaj. Përgjegjësitë dhe kriteret e performancës mund të mos pasqyrojnë me saktësi atë që ju po bëni. Të punoni së bashku për të bërë ndryshime të nevojshme jo vetëm që do të përmirësojnë shëndetin tuaj emocional dhe fizik, por gjithashtu edhe produktivitetin e përgjithshëm të organizatës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë