Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Pse të ushtruarit konsiderohet mençuri?


Ju ndoshta keni dëgjuar shumë herë se si stërvitja është “e mirë për ju”. Por a e dini se në të vërtetë ju ndihmon të ndiheni mirë?

 Marrja e sasisë së duhur të stërvitjes mund të rritë nivelin tuaj të energjisë dhe madje të ndihmojë në përmirësimin e disponimit tuaj. Ekspertët rekomandojnë që adoleshentët të marrin 60 minuta ose më shumë aktivitet fizik të moderuar dhe të fuqishëm çdo ditë.

Këtu janë disa nga arsyet:

Ushtrimi përfiton çdo pjesë të trupit, duke përfshirë edhe mendjen. Ai mund të ndihmojë njerëzit të flenë më mirë. Gjithashtu mund të ndihmojë disa njerëz që kanë depresion të butë dhe vetëbesim të ulët. Plus, stërvitja mund t’u japë njerëzve një ndjenjë të vërtetë arritjeje dhe krenarie për arritjen e një qëllimi të caktuar. Ushtrimi mund t’ju ndihmojë të dukeni më mirë. Në fakt, stërvitja mund të ndihmojë mbajtjen e trupit tuaj në një peshë të shëndetshme.

Ushtrimi ndihmon njerëzit të humbasin peshë dhe të ulin rrezikun e disa sëmundjeve. Ushtrimi i rregullt zvogëlon rrezikun e një personi për tu prekur nga sëmundje të caktuara, duke përfshirë obezitetin, diabetin e tipit 2 dhe presionin e lartë të gjakut.

Kjo nuk mund të duket e rëndësishme tani, por trupi juaj do t’ju falenderojë më vonë. Për shembull, osteoporoza (një dobësim i eshtrave) mund të jetë një problem pasi njerëzit rriten. Ushtrimi që mban peshë – si hedhja, drejtimi ose ecja e shpejtë – mund të ndihmojë në mbajtjen e kockave të forta.

Ashtu si muskujt e tjerë, zemra gëzon një stërvitje të mirë. Ushtrimi aerobik është çdo lloj stërvitje që merr zemrën duke e pompuar dhe ju merrn frymë më shumë. Kur i jepni zemrës dhe mushkërive këtë stërvitje rregullisht, ata marrin më shumë forcë dhe janë më të mirë në marrjen e oksigjenit (në formën e qelizave të gjakut që mbartin oksigjen) në të gjitha pjesët e trupit tuaj.

Nëse luani sportet e ekipit, ndoshta po siguroni të paktën 60 minuta ose më shumë aktivitet të moderuar dhe të fuqishëm në ditët e praktikës. Disa sporte ekipore që ju japin një stërvitje të madhe aerobike janë basketbolli, futbolli, lakrosi, hokej dhe kanotazhi.

Zemra nuk është muskuli i vetëm për të përfituar nga stërvitja e rregullt. Muskujt e tjerë në trupin tuaj gëzojnë ushtrime shumë. Kur përdorni muskujt tuaj, ato bëhen më të forta.

Muskujt e fortë janë gjithashtu një plus sepse ato mbështesin nyjet tuaja dhe ndihmojnë në parandalimin e lëndimeve. Muskujt gjithashtu përdorin më shumë energji sesa yndyra, kështu që ndërtimin e muskujve tuaj do t’ju ndihmojnë të djegni më shumë kalori dhe të mbani një peshë të shëndetshme.

Trajnim fleksibiliteti

Forcimi i zemrës dhe i muskujve të tjerë nuk është qëllimi i vetëm i rëndësishëm i stërvitjes. Ushtrimi gjithashtu mund të ndihmojë trupin të qëndrojë fleksibil, që do të thotë se muskujt dhe nyjet tuaja shtrihen dhe lakohen lehtë.

Të qenit fleksibil mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e performancës sportive të një personi. Disa aktivitete, si vallëzimi ose artet marciale, kërkojnë fleksibilitet të madh. Por rritja e fleksibilitetit gjithashtu mund të ndihmojë njerëzit të bëjnë më mirë në sportet e tjera, si p.sh. futboll ose lakros.

Çfarë është e drejtë për mua?

Një nga arsyet më të mëdha që njerëzit i japin programit të stërvitjes është mungesa e interesit: Nëse ajo që po bën nuk është kënaqësi, është e vështirë ta mbash atë. Lajmi i mirë është se ka shumë sporte dhe aktivitete të ndryshme për të provuar se cili do të frymëzojë ju.

Ju gjithashtu duhet të planifikoni rreth konsideratave praktike, të tilla si nëse aktiviteti juaj i zgjedhur është i volitshëm dhe i disponueshëm për ju. (Për shembull, aktivitetet si hipja mbi kalë mund të jenë më të vështira për njerëzit që jetojnë në qytete)./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë