Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa duhet të ushtrojmë mesatarisht çdo ditë?

Për të rriturit më të shëndetshëm, Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore rekomandon këto udhëzime të stërvitjeve:

Aktiviteti aerobik

Bëni të paktën 150 minuta aktivitet të moderuar aerobik ose 75 minuta aktivitet të fuqishëm aerobik një javë, ose një kombinim i aktivitetit të moderuar dhe të fuqishëm. Udhëzimet sugjerojnë që ju të bëni këtë ushtrim gjatë një jave. Shuma më të mëdha të stërvitjes do të sigurojnë përfitime edhe më të mëdha shëndetësore. Por edhe sasi të vogla të aktivitetit fizik janë të dobishme. Të qenit aktiv për periudha të shkurtra kohore gjatë gjithë ditës mund të shtojë sigurimin e përfitimit shëndetësor.

Trajnim fuqie

 Bëni stërvitje të forta për të gjitha grupet e muskujve të paktën dy herë në javë. Qëllimi për të bërë një grup të vetëm të çdo ushtrimi, është duke përdorur një peshë ose rezistencë të nivelit të rëndë të mjaftueshme për të lodhur muskujt tuaj pas rreth 12 deri në 15 përsëritje.

Ushtrimi i moderuar aerobik përfshin aktivitete të tilla si ecja e shpejtë, noti dhe kositje në lëndinë.

 Ushtrimi i fuqishëm aerobik përfshin aktivitete të tilla si vallëzimi dhe vallëzimi aerobik.

Trajnimi i forcës mund të përfshijë përdorimin e makinave të peshës, peshën e trupit tuaj, tubin e rezistencës ose vozitjen e rezistencës në ujë, ose aktivitete të tilla si alpinizmi.

Si një qëllim i përgjithshëm, synoni të paktën 30 minuta të aktivitetit fizik të moderuar çdo ditë. Nëse dëshironi të humbni peshë, të mbani humbje peshe ose të përmbushni qëllimet specifike të fitnesit, mund t’ju duhet të ushtroni më shumë. Dëshironi të synoni edhe më të lartë? Ju mund të arrini më shumë përfitime shëndetësore nëse ngritni ushtrimin tuaj në 300 minuta ose më shumë në javë.

Reduktimi i kohës së ulur është gjithashtu i rëndësishëm. Sa më shumë orë të uleni çdo ditë, aq më e lartë është rreziku i problemeve metabolike. Qëndrimi ulur shumë gjatë mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj dhe jetëgjatësinë, edhe nëse ju merrni shumën e rekomanduar të aktivitetit fizik ditor.

Edhe periudhat e shkurtra të aktivitetit ofrojnë përfitime. Për shembull, në qoftë se nuk mund të futesh në një shëtitje 30 minutëshe gjatë ditës, provo në vend disa shëtitje pesë minuta. Çdo aktivitet është më i mirë se asnjë.

Më e rëndësishjma është të bëni aktivitetin fizik pjesë të rregullt të stilit të jetesës tuaj./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë