Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
SI NDIKON STËRVITJA NË SHËNDETIN TUAJ MË VONË?

Aktiviteti fizik i pamjaftueshëm shkakton rreth 3.2 milion vdekje në mbarë botën çdo vit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (WHO).

Këto nivele në rënie të aktivitetit fizik mund të jenë, pjesërisht, për shkak të rritjes së qëndrimit ulur, zonat e trafikut të rëndë, ndotjen dhe mungesën e parqeve dhe objekteve për stërvitje.

Për të rriturit e moshës 65 vjeç e lart, ekspertët përcaktojnë aktivitetin fizik si një kombinim të detyrave të përditshme, siç janë detyrat e punës, transportin, punët e përditshme dhe stërvitjen që bëjnë gjatë kohës së lirë, siç janë ecja, noti dhe kopshtaria.

OBSH rekomandon që të rriturit e moshuar të bëjnë 150 minuta aktivitet fizik aerobik me intensitet të moderuar ose 75 minuta aktivitet fizik intensiv intensiv gjatë javës. Ata gjithashtu duhet të kryejnë aktivitete të fokusuara në forcimin e muskujve të tyre dy herë në javë.

Kjo stërvitje përmirëson funksionet kardio-frymëmarrëse dhe muskulare dhe ndihmon në reduktimin e rrezikut të depresionit dhe rënies njohëse.

Sipas OBSH, të rriturit më të moshuar që ushtrojnë rregullisht kanë më pak gjasa të kenë presion të lartë të gjakut, sëmundje kardiovaskulare dhe diabet.

Ata gjithashtu kanë shkallë më të ulët të vdekshmërisë së të gjitha shkaktarëve, një nivel më të lartë të fitnesit kardio-frymëmarrje dhe një masë më të shëndetshme të trupit në përgjithësi./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë