Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Ushtrimi me intensitet të lartë mund të rikthejë funksionin e zemrës tek njerëzit me diabet

Studiuesit e University of Otago kanë zbuluar se stërvitja me intensitet të lartë mund të zvogëlojë ose të ndryshojë humbjen e funksionit të zemrës të shkaktuar nga diabeti i tipit 2.

Studimi zbuloi se për tre muaj trajnimi me frekuencë të lartë (HIIT) përmirësoi funksionin e zemrës tek të rriturit me diabet të tipit 2, pa ndonjë ndryshim në ilaçe ose dietë.

Ish-studentja e doktoraturës, Genevieve Wilson, bëri studimin nën mbikëqyrjen e një bashkëpunëtori të lartë shkencor në Shkollën e Mjekësisë të Dunedin, Dr Chris Baldi, si kardiolog dhe profesor i asociuar në Departamentin e Mjekësisë, Gerry Wilkins, si bashkë-këshilltar i saj. Ajo sapo është botuar në revistën amerikane të Kolegjit të Mjekësisë Sportike, Mjekësisë & ​​Shkencës në Sport dhe Ushtrim.

Zonja Wilson shpjegon se studimi është i rëndësishëm, sepse ndërsa hulumtimi deri më sot ka treguar se përmirësimi i kontrollit glykemik dhe ndryshimet e jetesës mund të përmirësojnë disa rezultate për njerëzit me diabet, reduktimet në sëmundjet kardiovaskulare nuk janë realizuar ato mbeten vdekja kryesore në këto pacientë .

“Hulumtimi ynë ka zbuluar se stërvitja në intensitet mjaft të lartë mund të ofrojë një mënyrë të lirë dhe praktike për të kthyer ose zvogëluar humbjen e funksionit të zemrës të shkaktuar nga diabeti i tipit 2,” thotë zonja Wilson.

Trajnimi i intervalit me intensitet të lartë përfshin intervale të shkurtra të përpjekjeve të afërta maksimale (> 90% maxium) si sprint ose ngjitje shkallësh, të ndara nga intervale të stërvitjes me intensitet të moderuar, si vrapimi ose ecja me shpejtësi.

Qëllimi ishte që njerëzit të kalonin 10 minuta duke bërë aktivitet shumë intensiv (të fuqishëm) gjatë një periudhe ushtrimi prej 25 minutash.

Dr. Baldi thotë se incidenca e diabetit të tipit 2 vazhdon të rritet dhe menaxhimi i zgjatur i sëmundjes është duke reduktuar sistemet e kujdesit shëndetësor në mbarë botën. Rritja e kapacitetit aerobik përmes ushtrimit është ndoshta parandalimi më i mirë për sëmundjet e zemrës dhe stërvitja është një gur themeli i trajtimit diabetik. Megjithatë, funksionimi i dëmtuar i zemrës diabetike shpesh e bën më të vështirë për njerëzit me diabet të ushtrojnë efektivisht.

Por studimi tregoi se programi i stërvitjes me intensitet të lartë për të rriturit me moshë mesatare me diabetin e tipit 2 ishte i sigurt dhe i pranueshëm dhe gjithashtu i ndjekur mirë, me një normë aderence më të madhe se 80 për qind gjatë tre muajve.

“Ka dy implikime klinike të rëndësishme të kësaj pune,” shpjegon Dr. Baldi. “E para, që të rriturit me diabet të tipit 2 do t’i përmbahen trajnimit të intervaleve me intensitet të lartë dhe janë të aftë për rritje të krahasueshme në kapacitetin aerobik dhe përgjigjen e ushtrimit ventrikular të majtë si ato të raportuara në të rriturit jo diabetikë.

“Së dyti, stërvitja me intensitet të lartë është në gjendje të përmbysë disa nga ndryshimet në funksionin e zemrës që duket se paraprijnë sëmundjen diabetike të zemrës”./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë