Mar, Mar 19, 2024
Banner Top
Banner Top
Si duhet të ushqehen të prekurit me diabet?

Ushqimi i shëndetshëm dhe ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë mbajtjen nën kontroll dhe madje mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit.

 Rekomandimet për ngrënie të shëndetshme janë të ngjashme për llojin 1 (dikur të quajtur diabeti i mitur) dhe diabetin të tipit 2.

Pa kujdes të duhur shëndetësor, diabeti mund të dëmtojë sytë, veshkat, nervat dhe enët e gjakut dhe mund të rrisë rrezikun për kolesterol të lartë, presionin e lartë të gjakut dhe sëmundjet e zemrës. Kontrollimi i diabetit është shumë i rëndësishëm.

Para se të zhvillohet diabeti i tipit 2, një fazë e quajtur pre-diabet (dmth., Kur nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta se normale) ndodh zakonisht. Hulumtimet kanë treguar se, në shumë raste, njerëzit me simptoma të para diabetit mund të parandalojnë fillimin e diabetit të tipit 2 me zgjedhje dhe stërvitje të ushqimit të shëndetshëm.

Një nga gjërat e para që duhet të bëni pas marrjes së diagnozës së diabetit ose para diabetit është të bisedoni me një ofrues të kujdesit shëndetësor të kualifikuar dhe të krijoni një plan për kujdesin ndaj diabetit. Në shumë raste, pacientët i referohen një edukatori infermier ose dietist të regjistruar për të krijuar një plan të shëndetshëm të ngrënies, duke përfshirë informacionin rreth asaj se çfarë, kur dhe sa duhet ngrënë dhe kur duhet të merren ilaçe me diabet, nëse është e nevojshme.

Udhëzimet e përgjithshme për menaxhimin e diabetit përfshijnë si në vijim:

Hani tre ushqime të balancuara çdo ditë në intervale të rregullta. Mos e ekzagjeroni me ushqim

Pini ujë në vend të pijeve të gazuara

Zgjidhni ushqime të grurit me përmbajtje më të lartë të fibrave

Kufizoni ëmbëlsirat

Kufizoni yndyrnat e ngopura dhe kolesterolin dietik

Shmangni yndyrnat trans (gjenden në ushqime me vajra të hidrogjenizuara ose pjesërisht të hidrogjenizuara)

Krijoni dhe mbani një peshë të shëndetshme përmes dietës dhe stërvitjes

Rregulloni nivelet e glukozës në gjak me dietë, stërvitje dhe ilaçe nëse është e nevojshme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë