Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Hulumtuesit zbulojnë një mënyrë të re për të luftuar diabetin

Për herë të parë, studiuesit kanë treguar se qelizat e zakonshme njerëzore mund të ndryshojnë funksionin e tyre origjinal. Hulumtimi i Ubi-it i botuar në Natyrë mund të japë shpresë të re për pacientët me diabet.

Tekstet tradicionale të biologjisë qelizore thonë se shumica e qelizave mund të dallojnë të njëjtin tip qelizash, me të njëjtin funksion.

Studimi më i fundit i ekipit tregon se qelizat në trupin e njeriut janë në gjendje të diferencohen në lloje qelizash të ndryshme sesa supozohet më parë. Ata janë hulumtuesit e parë që kanë arritur të ndikojnë sinjalet në qelizat njerëzore, në mënyrë që këto qeliza të ndryshojnë funksionin e tyre origjinal.

“Duke ndikuar në qelizat që prodhojnë glukagon në pankreas, i bëmë ato të jenë në gjendje të prodhojnë insulinë. Kjo mund të çojë në trajtime të reja për diabetin, “thotë Profesor Helge Ræder, udhëheqës i Grupit Stem Cell Diabetes, Departamenti i Shkencave Klinike, UiB.

Studiuesit dëshmuan se minjtë u shëruan nga diabeti pasi kishin qelizat e manipuluara të njeriut të transplantuara në pankreasin e tyre dhe u sëmurën përsëri sapo këto qeliza u hoqën.

Qelizat rezistente

Përveç kësaj që qelizat që prodhojnë glukagon prodhojnë insulinë, studimi gjithashtu tregoi se këto qeliza ishin gjithashtu më rezistente ndaj sistemit imunitar, i cili zakonisht sulmon qelizat që prodhojnë insulinë në pacientët me diabet tip 1.

“Kjo do të thotë se ne ndoshta mund të përdorim qelizat e pacientit në këtë trajtim të diabetit pa patur frikë se qelizat e manipuluara do të shkatërrohen përfundimisht nga sistemi imunitar”, shpjegon Ræder.

“Sot është e mundur të transplantojmë qelizat që prodhojnë insulinë nga donatorët e vdekur në pacientët me diabet. Sfida e madhe është se ne jemi në gjendje të trajtojmë një pjesë shumë të vogël të pacientëve me këtë metodë. “

Një hap drejt terapisë së re të gjeneve

Reder beson se metoda e re nuk kufizohet vetëm në ndryshimin e funksionit të qelizave në pankreas. Ai mendon se ky fleksibilitet qelizash do të gjendet në shumë lloje të tjera të qelizave në trupin e njeriut dhe mund të kontribuojë në trajtime të reja për shumë sëmundje të ndryshme.

“Aftësia e qelizave për të ndryshuar funksionin e tyre mund të jetë e rëndësishme në trajtimin e sëmundjeve të tjera të shkaktuara nga vdekja e qelizave, duke përfshirë sëmundjet neurologjike, sulmet në zemër dhe kancerin”, thotë Helge Ræder./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë