Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të hanë për mëngjes personat  me diabet?

Përderisa disa drithëra mund të jenë kampionët e mëngjesit, një profesor i UBC sugjeron që njerëzit me diabet tip 2 (T2D) duhet të hanë diçka tjetër.

Profesor Jonathan Little, i cili ligjëron në Shkollën e Shëndetit dhe Shkencave Ushtruese të UBC Okanagan, botoi një studim këtë javë duke demonstruar se një mëngjes me yndyrë të ulët dhe pak karbohidrate (LCBF) mund t’u ndihmojë atyre që kanë sheqerin në gjak.

“Niveli i lartë i sheqerit në gjak që ndjek mëngjesin është për shkak të kombinimit të rezistencës së theksuar të insulinës në mëngjes në njerëzit me T2D dhe për shkak se ushqimet tipike të mëngjesit perëndimor – drithërat, bollguri dhe frutat – përmbajnë shumë karbohidrate”, thotë Little .

Mëngjesi, thotë ai, është vazhdimisht vakt “problem” që çon në nivele më të larta të sheqerit në gjak për njerëzit me T2D. Hulumtimi i tij tregon se duke ngrënë një vakt të ulët të karbohidrateve dhe të yndyrës, gjëja e parë në mëngjes është një mënyrë e thjeshtë për të parandaluar këtë gjilpërë të madhe dhe ndoshta edhe për të zvogëluar komplikimet e tjera të diabetit.

Pjesëmarrësit e studimit, me T2D të kontrolluar mirë, morën pjesë dy ditë në eksperimente ushqimi. Në një ditë, hëngrën një omeletë për mëngjes dhe në një ditë tjetër, hëngrën bollgur dhe disa fruta. Një drekë dhe darkë të njëjtë janë siguruar në të dy ditët. Një monitor i vazhdueshëm i glukozës – një pajisje e vogël që mat glukozën çdo pesë minuta – është përdorur për të matur spikatjet e sheqerit në gjak gjatë gjithë ditës. Pjesëmarrësit gjithashtu raportuan vlerësimet e urisë, plotësisë dhe dëshirës për të ngrënë diçka të ëmbël ose të shijshme.

Studimi i Little-it vendosi që konsumimi i një mëngjesi me pak karbohidrate dhe me yndyrë të lartë, e pengoi plotësisht kulmin e sheqerit në gjak pas mëngjesit dhe kjo kishte mjaft efekt në zvogëlimin e ekspozimit të përgjithshëm të glukozës dhe përmirësimin e stabilitetit të leximeve të glukozës për 24 orët e ardhshme.

Ai vë në dukje se nuk kishte ndryshime në nivelet e sheqerit në gjak në të dy grupet më vonë gjatë ditës, duke sugjeruar që efekti për zvogëlimin e gjëndrave të përgjithshme të glukozës pas qafës së mitrës mund t’u atribuohet përgjigjeve të mëngjesit pa asnjë dëshmi që një mëngjes i ulët i karbohidrateve përkeqësoi glukozën .

“Rezultatet e studimit tonë sugjerojnë përfitime të mundshme të ndryshimit të shpërndarjes së macronutrientëve gjatë gjithë ditës, në mënyrë që karbohidratet të kufizohen në mëngjes me një drekë dhe darkë të ekuilibruar në vend që të konsumojnë një shpërndarje të barabartë dhe një sasi të moderuar të karbohidrateve gjatë gjithë ditës”.

Si një tjetër aspekt interesant i hulumtimit, pjesëmarrësit vunë në dukje se uria para drekës dhe dëshirat e tyre për ushqime të ëmbla më vonë gjatë ditës kanë tendencë të jenë më të ulëta nëse për mëngjes kanë ngrënë pak karbohidrate. Ky ndryshim në dietë ndoshta është një hap i shëndetshëm për këdo, madje edhe ata që nuk jetojnë me diabet./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë