Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë i lidh diabetin me sëmundjet e zemrës?

Diabeti është një sëmundje e zakonshme që është në rritje në Amerikë.

Duke pasur diabet ngre rrezikun tuaj për zhvillimin e kushteve të tjera të rrezikshme, sidomos sëmundjeve të zemrës dhe goditjes. Nëntori është Muaji Kombëtar i Diabetit, një kohë për të rritur ndërgjegjësimin për parandalimin dhe menaxhimin e diabetit dhe mbrojtjen e vetes nga ndërlikimet e saj.

Diabeti është një kusht serioz që ndodh kur trupi juaj nuk mund të bëjë sa duhet një hormon të quajtur insulinë ose nuk mund të përdorë siç duhet insulinën që ka. Insulina ndihmon trupin tuaj të tret sheqernat që vijnë nga ajo që hani dhe pini. Pa insulinë të mjaftueshme, sheqeri rritet në gjakun tuaj. Me kalimin e kohës, grumbullimi i sheqerit dëmton nervat, enët e gjakut, zemrën dhe veshkat.

Shumica e njerëzve me diabet kanë diabet tip 2. Të rriturit me diabet të tipit 2 janë rreth dy herë më shumë me gjasa të vdesin nga sëmundjet e zemrës si të rriturit që nuk kanë diabet.

  • Fakte të çuditshme rreth diabetit

Gratë me diabet kanë një rrezik 40% më të madh për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës dhe një rrezik 25% më të madh të goditjes se meshkujt me diabet. Ekspertët nuk janë të sigurt përse rreziku është shumë më i madh tek gratë me diabet se sa tek meshkujt me diabet. Biologjia e grave mund të luajë një rol: Gratë zakonisht kanë më shumë yndyrë trupore, të cilat mund t’i vënë ato në rrezik më të madh për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru. Nëse jeni një grua me diabet, mund të ndërmerrni hapa për të kontrolluar gjendjen tuaj dhe për të përmirësuar shanset tuaj për të shmangur sëmundjet e zemrës dhe goditjet (shih më poshtë).

Pothuajse 7 në 10 persona me diabet mbi moshën 65 vjeçare do të vdesin nga një lloj sëmundjeje zemre. Rreth 1 në 6 do të vdesin nga goditja në tru. Njerëzit me diabet kanë sheqer gjaku shumë të lartë, gjë që shkakton dëmtime të nervave dhe enëve të gjakut. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës, goditje, sëmundje të veshkave dhe madje edhe verbëri. Njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa të zhvillojnë dhe vdesin nga sëmundjet e zemrës ose goditja në tru.

Diabeti është vrasësi i shtatë i amerikanëve. Në vitin 2014, më shumë se 76,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara vdiqën nga diabeti. Por diabeti shpesh kontribuon në vdekje nga shkaqe të tjera, duke përfshirë sëmundjen e zemrës, vrasësi kryesor i amerikanëve. Mesatarisht, një 50-vjeçar me diabet do të vdes gjashtë vjet më parë se dikush pa diabet.

Diabeti i tipit 2 në mesin e të rinjve është në rritje. Pra, është obeziteti. Diabeti i tipit 2 dikur konsiderohej të ishte një kusht që zhvillohej vetëm tek të rriturit më të moshuar. Tani, për shkak se obeziteti është i zakonshëm në të gjitha moshat, diabeti i tipit 2 po bëhet problem për njerëzit e të gjitha moshave. Kjo përfshin fëmijët dhe sidomos fëmijët e grupeve të caktuara racore dhe etnike, të tillë si zezakët. Të rinjtë me diabet janë zakonisht mbipeshë dhe kanë një histori familjare të diabetit. Të rinjtë që kanë prediabete ose diabet kanë më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të tjera, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë.

Ju mund të parandaloni diabetin e tipit 2

  • Merrni hapat e mëposhtëm për të ulur rrezikun e diabetit:

Arrijeni një peshë të shëndetshme. Hulumtimet tregojnë se humbja e një sasie të vogël të peshës duke ushtruar dhe duke bërë zgjedhje të shëndetshme për të ngrënë mund të parandalojë ose të vonojë diabetin e tipit 2 tek njerëzit me rrezik të lartë. Bisedoni me mjekun tuaj për atë që është një peshë e shëndetshme për ju.

Qëndro fizikisht aktive. Aktiviteti fizik ndihmon në mbajtjen e enëve të gjakut të shëndetshëm dhe peshën tuaj nën kontroll. Të rriturit duhet të synojnë të paktën 2 orë dhe 30 minuta çdo javë (ose rreth 30 minuta në ditë në shumicën e ditëve) të aktivitetit fizik me intensitet të moderuar, siç është ecja me shpejtësi ose çiklizmi. Fëmijët duhet të marrin të paktën një orë aktivitet fizik çdo ditë. Mos harroni: Çdo aktivitet fizik është më i mirë se asnjë.

Zgjidhni ushqime të shëndetshme. Zgjidhni ushqime të pasura me fibra, të tilla si perime të freskëta, fruta dhe kokrra të plota. Shmangni ushqimet që janë të larta në sheqer, kripë dhe yndyrë.

Lëreni duhanin. Nëse keni diabet dhe përdorni duhanin, rreziku juaj për problemet e enëve të zemrës dhe gjakut është edhe më i madh. Pirja e duhanit ngre sheqerin tuaj të gjakut, kolesterolin dhe presionin e gjakut. Ndërprerja e pirjes së duhanit do të ulë rrezikun për sulme në zemër, goditje, dëmtime nervore dhe sëmundje të veshkave.

Merrni ilaçin tuaj sipas udhëzimeve. Është e rëndësishme që të merrni ndonjë ilaç që ju është përshkruar për diabetin tuaj, siç është ilaçi për të kontrolluar sheqerin tuaj në gjak, sipas udhëzimeve. Ju gjithashtu mund të keni nevojë të merrni ilaç për kushte të lidhura me to, siç janë presioni i lartë i gjakut ose kolesteroli i lartë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë