Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
A e lehtëson diabeti ankthin?

Metaformina e ilaçeve antidiabetike redukton sjelljet e ngjashme me ankthin tek minjtë meshkuj duke rritur disponueshmërinë e serotoninës në tru, sipas një studimi të publikuar në JNeurosci.

Këto gjetje mund të kenë implikime për trajtimin e pacientëve me çrregullime metabolike dhe mendore.

Njerëzit me diabet kanë një rrezik në rritje për çrregullimet e humorit të tilla si depresioni. Megjithëse mekanizmat që mbështesin marrëdhënien midis rezistencës së insulinës – pararendësit ndaj diabetit – dhe depresionit nuk dihen, studimet sugjerojnë se neurotransmetuesi serotonin mund të jenë fajtor.

Në minj të rritur në një dietë të lartë yndyrore, Bruno Guiard dhe kolegët tregojnë se metformina e medikamentit të sensibilizimit të insulinës ul nivelet e aminoacideve që pengojnë hyrjen e triptofanit në tru dhe kështu kufizojnë konvertimin e saj në serotonin.

Efektet e ngjashme me antidepresionin e drogës shoqëroheshin nga përmirësimi i neurotransmisionit në hippocampus. Hulumtuesit arritën efektet e ngjashme duke zvogëluar sasinë e të ashtuquajturave amino acide të degëzuara me degëzim në dietë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë