Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ta trajtojmë helmimin nga ushqimi?

Helmimi i ushqimit, i quajtur gjithashtu sëmundje ushqimore, është sëmundja e shkaktuar nga ngrënia e ushqimit  të kontaminuar.

Organizmat infektivë – duke përfshirë bakteret, viruset dhe parazitët – ose toksinat e tyre janë shkaqet më të zakonshme të helmimit me ushqim.

Simptomat e helmimit me ushqim, të cilat mund të fillojnë brenda disa orësh nga ushqimi i kontaminuar, shpesh përfshijnë të përzier, të vjella ose diarre. Më shpesh, helmimi me ushqim është i butë dhe zgjidhet pa trajtim. Por disa njerëz duhet të shkojnë në spital.

Simptomat

Simptomat e helmimit të ushqimit ndryshojnë me burimin e kontaminimit. Shumica e llojeve të helmimit me ushqim shkaktojnë një ose më shumë nga shenjat dhe simptomat e mëposhtme:

Të përziera

Të vjella

Diarre të rrjedhshme ose të përgjakshme

Dhimbje barku

Ethe

Shenjat dhe simptomat mund të fillojnë brenda disa orësh pasi të hahet ushqimi i kontaminuar, ose mund të fillojnë ditët ose edhe javët e ardhshme. Sëmundja e shkaktuar nga helmimi me ushqim në përgjithësi zgjat nga disa orë në disa ditë.

Kur duhet të vizitoni mjekun?

Nëse keni ndonjë nga shenjat ose simptomat e mëposhtme, kërkoni kujdes mjekësor.

Vjellë e përgjakshme

Diarre për më shumë se tre ditë

Dhimbje ekstreme ose dhimbje të rënda të barkut

Një temperaturë më e lartë se 100.4 F (38 C)

Shenjat ose simptomat e dehidrimit – etja e tepruar, goja e thatë, pak ose aspak urinim, dobësi e rëndë, marramendje, ose kokëfortësi

Shkaqet

Ndotja e ushqimit mund të ndodhë në çdo pikë të prodhimit: rritja, korrja, përpunimi, magazinimi, transportimi ose përgatitja. Kontaminimi i kryqëzuar – transferimi i organizmave të dëmshëm nga një sipërfaqe në tjetrën – është shpesh shkak.

Parandalimi

Për të parandaluar helmimin e ushqimit në shtëpi:

Lani duart, veglat dhe sipërfaqet e ushqimit shpesh

 Lani duart mirë me ujë të ngrohtë me sapun para dhe pas trajtimit ose përgatitjes së ushqimit.

Përdorni ujë të nxehtë me sapun për të larë veglat, prerjen e bordeve dhe sipërfaqeve të tjera që përdorni

Mbani ushqime të papërpunuara të ndara nga ushqimet e gatshme për të ngrënë

 Kur pazaret, përgatitja e ushqimit ose ruajtja e ushqimit, mbahen mish të gjallë, shpezë, peshk dhe butak nga ushqimet e tjera. Kjo parandalon ndër-kontaminimin./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë