Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të ushqehemi shëndetshëm?!

Një dietë e shëndetshme duhet të përfshijë një larmi ushqimesh për marrje të mjaftueshme të të gjithë ushqyesve, përfshirë vitaminat dhe mineralet. Ushqimet që duhet të përfshihen janë bukët, pastat, mishi, peshqit, frutat dhe perimet. Një dietë e shëndetshme mund t’ju ndihmojë të mbani një peshë të shëndetshme të trupit dhe të zvogëloni rrezikun e shumë sëmundjeve kronike të lidhura me dietën, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti tip 2 dhe disa kancere.

Dietat e shëndetshme përmbajnë një larmi ushqimesh. Në përgjithësi, duhet të përfshijmë një sërë ushqimesh dhe të hamë:

Shumë bukë dhe drithëra (posaçërisht), frutat, perimet dhe bishtajoret (siç janë qiqrat, thjerrëzat dhe fasulet e kuqe)

Ushqime me pak kripë

Sasi të vogla të ushqimeve që përmbajnë sheqerna të shtuar

Qumësht me pak yndyrë dhe produkte të tjera të qumështit

Gjithashtu e rëndësishme është të pini një sasi të duhur uji.

Aktiviteti fizik dhe ushqimi i shëndetshëm

Një ekuilibër i mirë midis ushtrimit dhe konsumit të ushqimit është i rëndësishëm, pasi kjo ndihmon për të ruajtur forcën e muskujve dhe një peshë të shëndetshme të trupit. Të paktën 30 minuta aktivitet fizik me intensitet të moderuar, siç është ecja, rekomandohet çdo ditë.

Mbajeni yndyrën në minimum – Dietat e të rriturve duhet të jenë të ulëta në yndyrë, sidomos yndyra të ngopura. Yndyra e ngopur, e cila është yndyra kryesore në produktet shtazore, ushqime të skuqura, çokollatë, ëmbëlsira dhe biskota, depozitohet më lehtë si ind yndyror sesa yndyrë e pangopur. Ajo gjithashtu mund të shndërrohet në kolesterol dhe të bëjë që niveli i kolesterolit në gjak të rritet.

Fëmijët që kalojnë mëngjesin në përgjithësi kanë shëndet më të dobët. Dietat e tyre përmbajnë më pak:

Kalcium

Hekur

Fibra dietike

Vitamina të tilla si riboflavin dhe niacin.

Kalimi i mëngjesit bëhet më i zakonshëm ndërsa fëmijët rriten. Disa shkolla kanë prezantuar programe për mëngjes sepse ishin të shqetësuar për fëmijët që kalojnë mëngjesin. Fëmijët në përgjithësi performojnë më mirë në shkollë kur hanë mëngjes. Ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të mbajnë një peshë të shëndetshme kur konsumojnë një mëngjes të shëndetshëm.

Të rriturit që hanë një mëngjes të shëndetshëm ka më shumë të ngjarë të jenë me peshë të shëndetshme dhe më produktivë në punë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë