Mar, Tet 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Rreziku i sëmundjeve të zemrës!

Zemra është një organ kompleks, shumë i specializuar, muskulor në gjoks që mban qarkullimin e gjakut në të gjithë trupin. Sulmi në zemër, ose infarkti akut miokardi, është vdekja e indeve të zemrës të shkaktuara nga një bllokim në një nga arteriet që furnizojnë gjak në zemër (arteriet koronare), duke rezultuar në një ndërprerje në furnizimin me gjak në zemër.

Kushdo që përjeton simptoma të sulmeve të zemrës ose dëshmitarë të një personi që përjeton një sulm në zemër duhet të kërkojë vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Kur indet e zemrës janë të privuar nga oksigjeni i mbartur nga gjaku për më shumë se 30 minuta (i quajtur ishemia), ajo fillon të vdesë. Ishemija shkakton paqëndrueshmëri elektrike brenda dhomave të zemrës, duke parandaluar zemrën nga pompimi adekuat i gjakut në të gjithë trupin (të quajtur fibrilim ventrikular). Dëmtimi i përhershëm i trurit dhe vdekja mund të ndodhin kur truri është i privuar nga rrjedha e gjakut për më shumë se 5 minuta.

Në shumicën e rasteve, bllokimi ndodh si rezultat i sëmundjes koronare të zemrës (CHD), i quajtur edhe aterosklerozë, një gjendje në të cilën pllakat (depozitat e kolesterolit dhe materialit yndyror) krijohen në arteriet dhe pjesërisht ose tërësisht bllokojnë rrjedhën e gjakut. Kur sipërfaqja e një pllake këputet, mund të formohet një mpiksje gjaku (thrombus) dhe bllokon plotësisht rrjedhën e gjakut në arterie.

Arrestimi i papritur i zemrës (SCA), i quajtur edhe vdekje e papritur kardiake, ndodh kur zemra zhvillon një ritëm jonormal (aritmi, p.sh. fibrilim ventrikular) që shkakton ndaljen e rrahjeve papritur. Në 95% të rasteve, një person që përjeton SCA vdes, zakonisht brenda disa minutave.

Incidenca dhe Prevalenca e Sulmit në Zemër

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, sëmundja koronare e zemrës (CHD) është shkaku kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara, dhe në të rriturit, sulmet në zemër shkaktojnë 1 nga çdo 5 vdekje. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), rreth 720,000 sulme në zemër ndodhin çdo vit në Shtetet e Bashkuara dhe rreth 460,000 prej tyre janë fatale. Përafërsisht 300,000 njerëz vdesin çdo vit nga sulmet në zemër para se të marrin trajtim mjekësor.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (WHO), sëmundjet koronare të zemrës llogariten për rreth 17 milionë (rreth 30 përqind) vdekje çdo vit në të gjithë botën. Është vlerësuar se, sëmundja e zemrës do të jetë shkaku kryesor i vdekjes në botë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë