Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Dëgjimi i muzikës yoga në kohën e gjumit është e mirë për zemrën

Dr Naresh Sen, autor i studimit, Kardiolog i Konsulentit në Spitalin HG SMS, Jaipur, India, tha:

“Ne përdorim terapi muzikore në spitalin tonë dhe në këtë studim kemi treguar se muzika yoga ka një ndikim të dobishëm në ndryshueshmërinë e shkallës së zemrës përpara se të kemi fjetur”.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se muzika mund të zvogëlojë ankthin tek pacientët me sëmundje të zemrës.

Megjithatë, studimet mbi efektet e muzikës në zemër në pacientë dhe individë të shëndetshëm kanë prodhuar rezultate të paqëndrueshme, pjesërisht ata nuk kanë deklaruar se çfarë stili të muzikës është përdorur. Shkalla e zemrës së trupit ndryshon si një përgjigje normale për të qenë në “luftën ose fluturimin” ose “pushimin dhe tretjet”.

Këto shtete rregullohen nga sistemet nervore simpatike dhe parasimpatike, dhe së bashku përbëjnë sistemin nervor autonom. Variabiliteti i lartë i shkallës së zemrës tregon se zemra është në gjendje të përshtatet me këto ndryshime. Në anën tjetër, ndryshueshmëria e ulët e nivelit të zemrës tregon një sistem nervor autonom më pak të adaptueshëm.

Ndryshueshmëria e ulët e shkallës së zemrës shoqërohet me një rrezik 32-45% më të lartë të një ngjarjeje të parë kardiovaskulare. Pas një ngjarjeje kardiovaskulare, njerëzit me ndryshueshmëri të ulët të shkallës së zemrës kanë një rrezik të rritur të ngjarjeve të mëvonshme dhe vdekjes.

Dështimi i sistemit nervor autonom për t’u përshtatur mund të shkaktojë inflamacion, i cili lidhet me sëmundjen kardiovaskulare. Një mundësi tjetër është që njerëzit me ndryshueshmëri të ulët të shkallës së zemrës tashmë kanë sëmundje kardiovaskulare subklinike.

Ky studim ka studiuar ndikimin e dëgjimit të muzikës yoga, që është një lloj i muzikës qetësuese ose medituese, përpara se të flejë në ndryshueshmërinë e shkallës së zemrës. Studimi përfshinte 149 njerëz të shëndoshë që morën pjesë në tre seanca në netë të veçanta: (1) muzikë yoga para gjumit gjatë natës; (2) muzikë pop me rrahje të qëndrueshme para gjumit gjatë natës; dhe (3) asnjë muzikë apo heshtje para gjumit gjatë natës.

Në secilin sesion, ndryshueshmëria e shkallës së zemrës u mat për pesë minuta para fillimit të muzikës ose heshtjes, për dhjetë minuta gjatë muzikës / heshtjes dhe pesë minuta pas ndalimit. Përveç kësaj, nivelet e ankthit u vlerësuan para dhe pas çdo sesioni duke përdorur Scale Ankthi Goldberg. Niveli i ndjenjës pozitive është matur subjektivisht pas çdo seance duke përdorur një shkallë analoge vizuale.

Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 26 vjet.

Studiuesit zbuluan se ndryshueshmëria e shkallës së zemrës u rrit gjatë muzikës yoga, u zvogëlua gjatë muzikës pop dhe nuk u ndryshua dukshëm gjatë heshtjes. Nivelet e ankthit ranë ndjeshëm pas muzikës yoga, u rritën dukshëm pas muzikës pop dhe u rritën pas sesionit muzikor. Pjesëmarrësit ndiheshin shumë më pozitivë pas muzikës yoga se sa pas muzikës pop.

Dr Sen vuri në dukje se terapitë holistike si muzika nuk mund të zëvendësojnë drogat dhe ndërhyrjet e bazuara në prova dhe duhet të përdoren vetëm si shtesë. Ai tha: “Shkenca mund të mos ketë rënë dakord gjithmonë, por indianët kanë besuar gjatë në fuqinë e terapive të ndryshme, përveç ilaçeve, si një mënyrë për trajtimin e sëmundjeve.

‘’Dëgjimi i muzikës qetësuese përpara gjumit është një terapi e lirë dhe e lehtë për t’u zbatuar që nuk mund të shkaktojë dëm “./Familja Jonë

Tags: , ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë