Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të kujdeseni për shëndetin gjatë verës?

Vera është këtu, dhe për shumë prej nesh, do të thotë të jetosh me temperatura të nxehta.

Ndërsa djegiet nga dielli dhe faturat e ajrit të kondicionuar mund të jenë rreziqet më të dukshme të motit të nxehtë, ka edhe një rrezik të vërtetë shëndetësor.

Ngrohja e tepruar mund t’ju bëjë të sëmurë – dhe madje mund të jetë kërcënuese për jetën. Ngrohja fajësohet për rreth 600 vdekje në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Megjithëse nxehtësia e tepërt është e rrezikshme për të gjithë, nëse keni përjetuar dështim të zemrës ose jeni duke marrë medikamente për presionin e gjakut, jeni veçanërisht i prekshëm dhe duhet të merrni masa paraprake shtesë për të mbrojtur shëndetin tuaj në nxehtësi.

Ja se çfarë duhet të dini për t’ju mbajtur të sigurt kur merkuri fillon të rritet.

Si ndikon nxehtësia e tepërt në trupin tuaj

Trupi ynë rregullon nga afër temperaturën e tij, sepse reagimet kimike prej të cilave varemi për të funksionuar normalisht, funksionojnë mirë brenda një temperature të duhur.

Kur temperatura rritet, trupat tanë përpiqen të na mbajnë të freskët kryesisht nga avullimi (djersitja) dhe rrezatimi (duke drejtuar më shumë rrjedhje të gjakut në lëkurë). Derisa këta mekanizma ftohës ndihmojnë, ata kanë kufizimet e tyre. Ngrohja e tepërt – sidomos nëse lagështia është e lartë – mund të trullos trupat tanë të mbrojtjes dhe të çojë në shterimin e nxehtësisë ose goditjen e nxehtësisë.

Çfarë është lodhja dhe goditja e nxehtësisë?

Kur ngrohja tejkalon mbrojtjen e trupit, shprehjet mjekësore të përdorura janë lodhja e nxehtësisë dhe goditja e nxehtësisë.

Shterimi i nxehtësisë ndodh kur trupi është tepër i nxehtë. Shenjat përfshijnë djersitje të rënda, ndjenja të zbehta ose marramendje, të përziera dhe impuls të shpejtë. Njohja e shpejtë dhe trajtimi (pjesa tjetër, hidratimi) është i nevojshëm për të shmangur ndonjë sulm.

Pika e nxehtësisë ndodh kur trupi është tepër i nxehtë. Shenjat përfshijnë lëkurë të nxehtë, të thatë, djersitje, konfuzion, të vjella dhe humbje të ndërgjegjes. Pika e nxehtësisë është një emergjencë mjekësore – nëse dyshoni se dikush ka goditje të nxehtësisë, duhet të telefononi shërbimet emergjente mjekësore.

Si ta mbani zemrën të sigurt në nxehtësi?

Shumica e problemeve shëndetësore që lidhen me ngrohjen janë të parandalueshme.

Përveç shmangies së nxehtësisë së tepruar dhe marrjes së pushimeve të shpeshta nga nxehtësia dhe dielli, strategji të tjera efektive për t’ju mbajtur të sigurt nga nxehtësia përfshijnë:

Hidratimi – Më e lehtë të thuhet se sa të bëhet

 Qëndrimi i hidratuar shpesh merr planifikim dhe këmbëngulje. Pritja derisa të keni etje shpesh është tepër vonë. Mendoni se si mund të qëndroni të hidratuar para, gjatë dhe pas ekspozimit të nxehtësisë, sidomos kur është lagështi ose jeni duke ushtruar. Pijet e kafeinuara nuk llogariten dhe uji zakonisht është më i miri.

Shmangni alkoolin e tepërt

Përveç dehidrimit, alkooli mund të çojë në vendime të këqija. Planifikimi përpara dhe pasja e një strategjie (dmth. Të shmangni pirjen e pijshëm, të pini ujë më parë, alternuar midis alkoolit dhe ujit) mund t’ju ndihmojë të qëndroni jashtë telasheve.

Vishni veshje të përshtatshme

Veshje të lehta, të lirshme dhe kapele që mbrojnë nga ekspozimi i diellit.

Përdorimi i kremërave mbrojtëse është gjithmonë një ide e mirë.

Shmangni stërvitjen e rëndë

Sidomos në mes të ditës, në rrezet e diellit të drejtpërdrejta ose kur është e lagësht.

Vera është një kohë e mrekullueshme për argëtim dhe familje. Mos lejoni që nxehtësia e tepërt të ndikojë në shëndetin tuaj ose të të dashurit tuaj.

Me disa njohuri për pasojat e mundshme, dhe planifikimin paraprak, ju mund ta mbani verën tuaj të sigurt./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë