Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
4 vizitat mjekësore qe duhen bërë për një jetë të gjatë e të shëndetshme!

Parandalimi shpesh quhet ilaçi më i mirë – por hulumtimi ka treguar se miliona amerikanë nuk po marrin kujdesin parandalues ​​që duhet të që të jetojnë gjatë jetë të shëndetshme.

Pengesat si aksesi joadekuat në kujdesin dhe pengesat financiare mund t’i mbajnë njerëzit larg nga mjeku, por ankthi dhe ndjenja se kujdesi është i panevojshëm janë gjithashtu pengesa të zakonshme.

“Ka shumë gjëra që çdo person mund të bëjë për të qëndruar i shëndetshëm dhe kjo mund t’i ndihmojë njerëzit të ndihen më mirë, të përmirësojnë cilësinë e jetës dhe t’i ndihmojnë ata të jetojnë më gjatë”, thotë Dr. Alex Krist, profesor i mjekësisë familjare në Në Universitetin e Commonwealth të Virxhinias dhe nënkryetar i Task Forcës së Shërbimeve Parandaluese të SHBAve (USPSTF), një panel ekspertësh që përcakton një numër rekomandimesh për kujdesin parandalues ​​për amerikanët.

Ekzaminimi

Ekzaminimet janë një fushë e rëndësishme, por e ndërlikuar e kujdesit parandalues. “Ajo që është e drejtë për një person individual varet pak nga shëndeti i përgjithshëm dhe gjendja e tyre. Nuk është gjithmonë aq e thjeshtë sa, ‘Në këtë moshë, bëj këtë provë,’ “thotë Kristi. “Shkenca po evoluon vazhdimisht, kështu që ne vazhdimisht mësojmë gjëra të reja dhe udhëzimet dhe rekomandimet ndryshojnë shpesh.”

Edhe pse USPSTF nuk ofron një rekomandim specifik për vizitat fizike apo të vizitave vjetore, Krist thotë se mund të jetë e dobishme që të vizitoni rregullisht një ofrues të kujdesit parësor ose mjek të mjekësisë familjare, i cili mund të vlerësojë profilin tuaj të rrezikut dhe të kryejë testet e duhura ose t’ju referojë për specialistët që munden. “Kujdesi primar është me të vërtetë specialiteti i kujdesit parandalues”, thotë Krist. Dhe ky specialitet është një ndikim: Një studim i fundit i publikuar në JAMA zbuloi se për çdo 10 mjekë të tjerë të kujdesit parësor në një popullsi prej 100,000, jetëgjatësia e grupit do të rritet për 51,5 ditë.

Vaksina

Marrja e vaksinave të përshtatshme është një mënyrë efektive dhe e lehtë për të shmangur kontraktimin dhe përhapjen e sëmundjeve, thotë Krist. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) mbajnë një listë të detajuar të vaksinave të rekomanduara sipas moshës, që nga lindja deri në moshën e rritur. Ndërsa shumica janë dhënë në fëmijëri dhe zgjasin për tërë jetën, CDC rekomandon që gripi të shtyhet për pothuajse çdo amerikan çdo vit. Vaksina human papillomavirus (HPV), e cila u miratua kohët e fundit për të rriturit si dhe adoleshentët, gjithashtu mund të ndihmojë parandalimin e kancerit të qafës së mitrës, potencialisht zgjatjen e jetës tuaj.

Këshillimi

Çdo person me shqetësime të shëndetit mendor, ose me kushte të diagnostikuara si depresioni dhe ankthi, duhet të shohë një profesionist. Por këshillimi nuk është vetëm terapi; duke folur me mjekun tuaj të kujdesit parësor rreth zakoneve të jetesës mund të ketë një ndikim në shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe jetëgjatësinë. “Katër sjellje shëndetësore ndoshta përbëjnë rreth një të tretën e vdekjeve të parakohshme në Amerikë: mos ngrënja e drejtë, mos ushtrimi, pirja e duhanit dhe përdorimi jo i shëndetshëm i alkoolit”, thotë Krist.

Udhëzime parandaluese medikamentesh

Në varësi të profilit tuaj të veçantë shëndetësor, mjeku juaj mund të rekomandojë medikamente të caktuara për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve kronike, thotë Krist. Për shembull, mjekët rekomandojnë që disa amerikanë të moshuar të marrin një aspirinë të përditshme për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare (megjithëse kërkimet në këtë fushë po zhvillohen dhe aspirina e përditshme nuk duket të jetë e sigurt për të gjithë). Disa medikamente janë gjetur gjithashtu për të zvogëluar rrezikun e një gruaje për kancerin e gjirit.

Duke punuar me mjekun tuaj për të trajtuar këto katër fusha të mjekësisë parandaluese mund t’ju ndihmojë të ndiheni mirë tani dhe të vendosni në rrugën e jetëgjatësisë./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë