Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Dëshironi të qëndroni të shëndetshëm? Ja çfarë duhet të bëni!

Edhe pse emocionet shpesh janë të kalueshme, ato mund të kenë një ndikim të qëndrueshëm në shëndetin tuaj. Stresi, për shembull, mund të rrisë rrezikun e kushteve kronike dhe akute shëndetësore, ndërsa lumturia mund të përmirësojë mirëqenien.

Tani, një studim i vogël i ribotuar në revistën Psikologji dhe Plakje sugjeron se zemërimi, shumë më tepër se trishtim, është i lidhur me efektet negative shëndetësore në njerëz të moshuar, potencialisht duke kontribuar në inflamacion dhe sëmundje kronike.

Hulumtimi i ri ka lindur nga një teori e zhvilluar nga dy bashkë-autorët e studimit, psikologët Carsten Wrosch dhe Ute KUNZMANN. Teoria pohon se të gjitha emocionet – madje edhe ato negative – luajnë një rol të rëndësishëm, në zhvillim gjatë gjithë jetës së një personi. “Të gjitha emocionet negative mund të kenë një funksion pozitiv nëse përjetohen në kontekstin e duhur”, thotë Wrosch, një profesor i psikologjisë në Universitetin Concordia në Kanada. Zemërimi mund t’i motivojë njerëzit në rrethana të vështira, ndërsa trishtimi mund të fillojë procesin e shërimit pas traumës.

Wrosch dhe Kunzmann kanë analizuar të dhënat nga Studimi i Shëndetit, i cili ka anketuar më shumë se 200 të rritur të moshës 59 me 93 në lidhje me emocionet e tyre. Njerëzit gjithashtu raportuan gjendjen e tyre shëndetësore dhe dhanë mostra të gjakut që hulumtuesit testuan për shënuesit e inflamacionit.

Kur njerëzit e moshave 80 dhe më të vjetra treguan rregullisht shenja të zemërimit, hulumtuesit panë një lidhje me nivelet e ngritura të shënuesit inflamator IL-6 – ndoshta sepse zemërimi mund të hedh nivelet e hormoneve të stresit. Inflamacioni është një proces normal që trupi përdor për të luftuar lëndimet dhe infeksionin, por inflamacioni kronik lidhet me një varg çështjesh shëndetësore. Të rriturit me shënues inflamatorë të rritur gjithashtu kishin më shumë gjasa sesa shokët e tyre, të cilët nuk ndiheshin të zemëruar që të kishin të paktën një sëmundje kronike, si kanceri ose problemet kardiovaskulare. Por studiuesit nuk kanë parë të njëjtën lidhje midis pikëllimit dhe çështjeve të shëndetit, thotë Wrosch dhe zemërimi nuk ishte aq i lidhur me inflamacionin dhe sëmundjen kronike tek të rriturit e rinj në vitet ’60 dhe ’70./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë