Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Zbuloni sëmundjet e mushkërive me anë të kësaj metode të re!

Testi “një minutë frymëmarrje” mund të përshpejtojë diagnozën e sëmundjeve të mushkërive dhe të ndihmojë që pacientët të marrin trajtimin korrekt.

Mjeti i mbajtur me dorë mat nivelet e peroksidit të hidrogjenit në frymëmarrje. Peroksidi i hidrogjenit njihet më së miri si një përbërës kyç i zbardhueseve në ngjyrën e flokëve, por gjithashtu prodhohet natyrshëm nga trupi, ku është një shenjë paralajmëruese e inflamacionit në rrugët e frymëmarrjes.

Matja e niveleve të peroksidit të hidrogjenit të pacientit mund t’u japë mjekëve një mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë për identifikimin e sëmundjeve të mushkërive.

Pajisja është duke u testuar në pacientët NHS me astmë dhe sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD), një grup i kushteve të mushkërive, përfshirë emfizemën dhe bronkitin kronik.

Mijëra pacientë me COPD janë diagnostifikuar keq me astmë (dhe kanë pasur trajtim të gabuar), siç ka raportuar kohët e fundit Shëndeti i Mirë, ky test i ri joinvaziv mund të ndihmojë në dallimin e shpejtë të këtyre dy gjendjeve.

Një tipar i përbashkët i COPD dhe astmës është inflamacioni i rrugëve të frymëmarrjes. Qelizat inflamatore të ndryshme përfshihen në dy kushte, dhe inflamacioni i parë në astmë është i vendosur kryesisht në rrugët e frymëmarrjes më të mëdha, ndërkohë që COPD ndikon kryesisht në pasazhet e vogla të rrugëve të frymëmarrjes dhe mushkëri.

Pajisja mat inflamacionin neutrofil, i cili është më i ulët në astmë. Mjeti kryesor për matjen e inflamacionit të rrugëve të frymëmarrjes është bronkoskopi fibreoptik, një procedurë invazive ku një tub me një aparat fotografik në fundin e tij futet në fyt deri në pasazhet e mushkërive.

Mostrat e indeve dhe lëngjeve mund të merren nga instrumentet që kalojnë poshtë tubit. Pacientëve mund t’iu duket kjo procedurë e pakëndshme, e cila mund të ketë komplikime të mundshme si gjakderdhje, infeksione dhe acarim të rrugës ajrore. Në të kundërt, me testin e frymës së re, të quajtur Inflammacheck, pacienti thjesht merr frymë në pajisjen me bateri deri në një minutë ose rreth 20 përsëritje të marrjes frymë.

Një sensor në vegël mat peroksidin e hidrogjenit në frymëmarrje. Peroksidi i hidrogjenit prodhohet si pjesë e përgjigjes imune të trupit.

Ai dërgon qeliza imune të quajtura neutrofile në zonat e dëmtuara ku ata pastaj heqin indin e dëmtuar dhe shkaktojnë inflamacion.

Megjithëse inflamacioni është pjesë e procesit të shërimit, ai gjithashtu mund të shkaktojë ngushtimin e përkohshëm të rrugëve të frymëmarrjes që mbajnë oksigjen në mushkëri.

Kjo çon në kollitje, në ndjesi të ngushtimit në gjoks dhe simptoma të tjera. Simptoma të ngjashme janë parë në COPD dhe pacientët mund të kenë nevojë të pastrojnë fytin në mëngjes, për shkak të mukusit të tepërt në mushkëri.

Mund të ketë gjithashtu një kollë kronike që mund të prodhojë mukozë që është e qartë, e bardhë, e verdhë ose e gjelbër.

Pajisja është duke u testuar në një studim 12-mujor tek mbi 90 vullnetarë në spitale të Portsmouth NHS Trust – disa nga të testuarit kanë astmë ose COPD ndërsa të tjerët janë të shëndetshëm.

Shpresohet se kjo do të ndihmojë në përshpejtimin e diagnozës dhe sigurimin e informatave të vlefshme rreth asaj se si funksionojnë trajtimet.

Studiuesit thanë: ‘Kjo mund t’u japë mjekëve një depërtim të menjëhershëm në gjendjen inflamatore të rrugës ajrore dhe ka potencialin për të identifikuar inflamacion specifik që do të udhëzonte vendimmarrjen e trajtimit. Kjo mund të ndihmojë diagnozën e hershme dhe planet e menaxhimit të personalizuar, duke përmirësuar kujdesin e pacientit”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë