Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të qëndrojmë të shëndetshëm?!

Shumë faktorë luajnë rol në të qëndruarit shëndetshëm. Nga ana tjetër, shëndeti i mirë mund të ulë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të caktuara. Këto përfshijnë sëmundje të zemrës, sulme, disa kancere dhe lëndime.

Rruga për përmirësimin e shëndetit:

Ha shëndetshëm

Ajo që hani është e lidhur ngushtë me shëndetin tuaj. Ushqimi i balancuar ka shumë përfitime. Duke bërë zgjedhje më të shëndetshme ushqimore, ju mund të parandaloni ose trajtoni disa sëmundje. Këto përfshijnë sëmundjet e zemrës, sulmet dhe diabetin. Një dietë e shëndetshme mund t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe të ulni kolesterolin tuaj.

Bëni ushtrime të rregullta

Ushtrimet mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, sulmit, diabetit dhe kancerit të zorrës së trashë. Ato mund të ndihmojnë në trajtimin e depresionit, osteoporozës dhe presionit të lartë të gjakut. Njerëzit të cilët ushtrojnë gjithashtu lëndohen më rrallë. Stërvitja rutinore mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë dhe ta mbani nën kontroll peshën tuaj. Mundohuni të jeni aktivë për 30 deri 60 minuta rreth 5 herë në javë. Mos harroni, çdo shumë e stërvitjes është më e mirë se asnjë.

Humbni peshën nëse jeni mbipeshë

Shumë amerikanë janë me mbipeshë. Mbajtja e peshës së tepërt rrit rrezikun për disa përkeqësime shëndetësore. Kjo përfshin:

-tension të lartë

-kolesterol i lartë

-diabet tip 2

-sëmundje të zemrës

-goditje

-disa lloje të kancereve.

Mbipesha gjithashtu mund të çojë në dëmtime të ndryshme. Një problem i zakonshëm është artriti në nyjet që mbajnë peshë, të tilla si shpinë, bel, ose gjunjët. Ka disa gjëra që mund të përpiqeni të ndihmoni për të humbur peshën dhe për të mbajtur atë.

Mbroni lëkurën tuaj

Ekspozimi i diellit lidhet me kancerin e lëkurës. Ky është lloji më i zakonshëm i kancerit në Shtetet e Bashkuara. Është më mirë të kufizoni kohën e kaluar në diell. Sigurohuni të vishni veshje mbrojtëse dhe kapelë kur jeni jashtë. Përdorni krem gjatë gjithë vitit në lëkurë të ekspozuar, si fytyra dhe duart tuaja. Ajo mbron lëkurën tuaj dhe ndihmon në parandalimin e kancerit të lëkurës. Zgjedhni një mbrojtje dielli të spektrit të gjerë që bllokon të dy rrezet UVA dhe UVB. Duhet të jetë të paktën një SPF 15. Mos bëj banja dielli ose përdorni kabinat për rrezitje.

Mos pini duhan ose mos përdorni duhan

Pirja e duhanit dhe përdorimi i duhanit janë zakone të dëmshme. Ato mund të shkaktojnë sëmundje të zemrës, gojës, fytit, ose kancer të mushkërive. Ato gjithashtu janë faktorë kryesorë të emfizemës dhe

sëmundjes kronike obstruktive pulmonare (COPD). Sa më shpejt që e keni lënë, aq më mirë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë