Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse harrojmë çfarë na tha doktori (dhe çfarë të bëjmë në lidhje me të)

A ju ka ndodhur ndonjëherë të dilni me trurin bosh pas largimit nga zyra e mjekut tuaj? Ju mund të përpiqeni të mbani mend udhëzimet specifike ose përgjigjet e pyetjeve tuaja “çfarë nëse ” – “Po sikur të mos ndihem më mirë pas disa ditësh?” – “Çfarë nëse ndihem më keq në mes të natës? “

Nëntë nga 10 individë nuk e kuptojnë plotësisht ose nuk mbajnë mend se çfarë të bëjnë pas një vizite te mjeku i tyre. Katër nga 10 individë nuk e kuptojnë plotësisht se si të marrin ilaçet e tyre në mënyrë korrekte ose të kujdesen për veten e tyre pas largimit nga spitali.

Kjo nuk ka asnjë lidhje me nivelin tuaj të arsimit ose inteligjencës. Terminologjia mjekësore është një gjuhë e huaj për shumicën prej nesh. Edhe ata që janë në fushën e kujdesit shëndetësor mund të mos e përpunojnë plotësisht atë që dëgjojnë kur kanë një krizë shëndetësore. Të kesh dhimbje, të kesh operacion dhe të përjetosh disa efekte anësore të disa ilaçeve mund të shtojnë konfuzionin.

“Stresi pengon aftësinë tonë për të dëgjuar, për të përpunuar atë që dëgjojmë dhe për ta kujtuar atë. Hulumtimet na kanë treguar që vetëm 50% e udhëzimeve dhe informacioneve të dhëna pacientëve janë të sakta dhe vetëm gjysma e këtij informacioni mbahet mend saktë, “thotë Mary Beth Modic, specialist i infermierëve klinikë.

“Komunikimi i qartë është një nga mjetet më të fuqishme që mund të përdorni për të qëndruar të shëndetshëm,” thotë Modic.

 “Sa mirë e kuptoni se çfarë keni diskutuar ju dhe mjeku juaj quhet” arsim i shëndetit “. Është parashikuesi më i mirë i asaj se sa të përgatitur ndiheni për të menaxhuar sëmundjen tuaj ose shërimin në shtëpi. “

Çdo vit, mijëra individë lëndohen ose vdesin për shkak të komunikimit të paqartë (në bisedë ose me shkrim) për kujdesin e tyre – ose sepse nuk e kuptojnë informacionin ose rëndësinë e tij.

Ndërsa spitalet si Klinika Cleveland bëjnë çdo përpjekje për të siguruar komunikim të qartë nga ofruesit e kujdesit shëndetësor, pacientët luajnë një rol edhe në komunikimin e mirë.

Këtu janë katër këshilla për tu mbajtur në mendje për të siguruar kujdes të sigurt për ju dhe të dashurit tuaj:

1. Fol dhe dëgjo

Nëse keni informacion të ri (madje edhe një ndryshim i vogël i simptomave), tregoni mjekut tuaj.

“Mjeku juaj dëshiron të sigurohet që ai ose ajo adreson shqetësimet tuaja,” thotë Modiç.

2. Mos i besoni kujtesës suaj. Shkruaje

Para takimit me mjekun tuaj, shkruani pyetjet dhe shqetësimet tuaja, duke lënë hapësirë ​​për përgjigjet. Në zyrë, shkruani përgjigjet e mjekut tuaj. Nëse do t’ju ndihmojë, kërkoni një diagram të shtypur ose kërkoni mjekut që t’ju tregojë në kompjuter pjesën që ai ose ajo përshkruan. Mjeku juaj do t’ju ofrojë një përmbledhje të shtypur të asaj që u diskutua, aktivitete që duhet të kryeni për të parandaluar komplikimet, një listë të simptomave përkeqësuese që do të kërkonin një telefonatë në zyrë ose udhëtim në dhomën e urgjencës dhe listën tuaj të ilaçeve. Nëse përmbledhja nuk ju ofrohet, kërkoni atë.

3. Tregoni të vërtetën

Njerëzit shpesh fshehin informacione nga mjeku i tyre sepse shqetësohen se mund të gjykohen. Ju mund të ndiheni të turpëruar për të ndarë simptoma ose informacione të tilla si zakonet e pirjes së duhanit, përdorimi i drogës ose alkoolit, mosfunksionimi seksual ose rrjedhja e zorrëve ose fshikëzës tuaj. Koha, paraja dhe burimet e vlefshme mund të shpenzohen për të kërkuar shkaqe për simptomat tuaja. Tregimi i së vërtetës mund të ndikojë në saktësinë e diagnoses.

4. Sillni një grup të dytë veshësh

Kërkoni nga një i dashur ose një mik i besuar që të vijë me ju në takimin tuaj, për t’u siguruar që të kuptoni se çfarë diskutohet dhe cilat aktivitete duhet të bëni për të menaxhuar gjendjen tuaj. Ata mund të mbajnë mend për ju nëse ndiheni të mbingarkuar me të gjitha informacionet që po jepen ose nëse keni vështirësi të bëni pyetje./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë