Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon sporti në shëndetin mendor të fëmijëve?

Një studim i ri zbulon se fëmijët që angazhohen në aktivitete fizike të organizuara në një moshë të re kanë më pak gjasa të kenë vështirësi emocionale deri në kohën kur ata mbushin 12 vjeç.

“Vitet e shkollës fillore janë një kohë kritike në zhvillimin e fëmijës”, tha Frédéric N. Brière, një profesor i psiko-edukimit Universitar de Montréal i cili udhëhoqi studimin.

“Dhe çdo prind dëshiron të rritë një fëmijë të rregullt”.

Aktivitetet fizike si sportet e strukturuara kanë potencial për t’i pasuruar si fizikisht ashtu edhe mendërisht fëmijët, beson Briere, diçka që prindërit duket se e dinë instinktivisht.

Studimi testoi atë logjikë intuitive me një popullsi të madhe përfaqësuese të fëmijëve kanadezë.

“Kemi ndjekur një kohortë të lindjes me kalimin e kohës për të shqyrtuar nëse pjesëmarrja e vazhdueshme në sportin e organizuar nga mosha 6 deri në 10 do të minimizonte rreziqet që lidhen me shqetësimin emocional, ankthin, druajtjen, tërheqjen sociale në moshën 12 vjeçare”, tha Briere.

“Qëllimi ynë ishte që ta provonim këtë pyetje sa më kritike që të ishte e mundur duke eliminuar kushtet e fëmijëve ose të familjes që ekzistonin që mund të ofronte një shpjegim alternativ”.

Për ta bërë këtë, Briere dhe ekipi i tij në Shkollën e Arsimit të UdeM-së ekzaminuan të dhëna nga një grup fëmijësh të lindur në 1997 ose 1998, të cilët janë pjesë e Studimit Longitudinal të Kebekut të Zhvillimit të Fëmijëve të koordinuar nga Instituti i Statistikave të Québec.

Nga moshat 6 deri në 10 vjeç, nënat raportuan nëse fëmija i tyre ka marrë pjesë në aktivitetin fizik të organizuar. Në moshën 12-vjeçare, mësuesit raportuan mbi nivelet e shqetësimit emocional, ankthit, druajtjes dhe tërheqjes sociale në shkollë të fëmijëve.

“Rezultatet zbuluan se fëmijët që morën pjesë vazhdimisht nga moshat 6 deri në 10, treguan më pak raste të atyre faktorëve në moshën 12 vjeç se sa homologët e tyre të cilët nuk u përfshinë në aktivitetin fizik në mënyrë konsistente”, tha Briere. “Ne kemi gjetur këto përfitime mbi dhe përtej karakteristikave ekzistuese individuale dhe familjare.”

Përfundimi i tij:

“Marrja e fëmijëve në mënyrë aktive me sportin e organizuar duket se nxit zhvillimin global, kjo përfshirje duket të jetë e mirë në një nivel socio-emocional dhe jo vetëm për shkak të përfitimeve fizike. një përfitim i paçmuar për fëmijët, pasi ata janë gati të hyjnë në një univers shumë më të madh me sfida më të mëdha akademike”.

Ky studim mbështet udhëzimet aktuale prindërore që nxisin përfshirjen e fëmijëve në aktivitetin fizik./Familja JonëTags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë