Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon teknologjia në zhvillimin e fëmijëve?

Teknologjia ka ndryshuar krejtësisht pothuajse çdo aspekt të shoqërisë sonë gjatë dekadave të fundit, nga mënyra se si punojmë e deri në mënyrën se si ne shoqërohemi dhe gjithçka në mes. Një nga dallimet që kanë qenë më të dukshmet është ndryshimi në mënyrën se si fëmijët luajnë dhe bashkëveprojnë me njëri-tjetrin nga gjeneratat e mëparshme. Megjithëse teknologjia siguron shumë përfitime pozitive për të mësuar, ajo gjithashtu mund të ketë disa efekte negative në zhvillimin e fëmijës dhe në cilësinë e jetës së tyre.

Një nga dallimet më të mëdha në mënyrën se si fëmijët jetojnë sot është se ata nuk marrin aq ushtrime sa kanë përdorur. Kjo është për shkak se teknologjia si kompjutera, telefona të mençur dhe televizioni i inkurajon ata që të ulen kur shkojnë në shtëpi nga shkolla, në vend që të shkojnë jashtë dhe të luajnë me fëmijët e tjerë. Shkalla e obezitetit të fëmijëve është rritur në mënyrë drastike gjatë disa dekadave të fundit. Në vitin 2012, shkalla e obezitetit të fëmijës u mat në 18 përqind, që është një dallim prej 11 pikësh nga shkalla e obezitetit në vitin 1980. Ndërsa shumë shkolla dhe prindër kanë bërë hapa për ta ndryshuar këtë duke nxitur stërvitjen e organizuar si gjatë dhe pas shkollës.

Përveç kësaj për të mos marrë stërvitje të mjaftueshme, shumë fëmijë nuk përjetojnë të mirat e natyrës kur ata janë shumë të varur nga teknologjia për qëllime argëtimi. Koha e shpenzuar në ambient të jashtëm ka një numër të madh efektesh pozitive në trup – ju siguron ekspozimin ndaj rrezeve të diellit, që furnizon trupin tuaj me Vitaminën D. Kjo ndihmon për të luftuar infeksionet dhe për të mbajtur lëkurën tuaj të shëndetshme. Përveç kësaj, ekspozimi i rregullt ndaj dritës së diellit ndihmon në mbajtjen e ciklit tuaj të gjumit duke ndikuar në prodhimin e melatoninës së trupit. Hulumtimet e fundit kanë treguar se ekranet nga pajisjet si pllakat dhe telefonat e zgjuar lëshojnë dritë blu të dëmshme që mund të shkaktojnë dhimbje koke, tendosje sysh dhe sy të irrituar për fëmijët. Kjo e bën gjithnjë e më të vështirë për trupin e fëmijës që të përgatitet në mënyrë efektive për një gjumë të mirë.

Teknologjia gjithashtu ka ndikime të thella në mënyrën se si fëmijët mendojnë dhe ndjehen. Pasi që teknologjia është plot stimuj dhe shpesh kërkon t’i kushtohet vëmendje shumë gjërave të ndryshme në të njëjtën kohë, fëmijët që luajnë shumë video lojëra ose kalojnë shumicën e kohës në internet kanë tendencë të kenë më pak aftësi për tu përqëndruar sesa fëmijët që përdorin teknologjinë minimalisht. Ajo gjithashtu mund të ndikojë në mënyrën se si fëmijët i përpunojnë informacionet – kur fëmijët janë të ekspozuar ndaj niveleve të larta të teknologjisë, ata tentojnë të mendojnë vetëm sipërfaqësisht dhe nuk zhvillojnë aftësinë për të menduar në mënyrë kritike ose të jenë kreativ kur mësojnë koncepte të reja.

Teknologjia ndryshon mënyrën se si fëmijët shoqërohen dhe bashkëveprojnë me të tjerët, të cilat mund të kenë ndikime të mëdha në mirëqenien e tyre mendore dhe emocionale. Tani është bërë e ditur se përdorimi në nivel të lartë i mediave sociale mund të ulë vetëbesimin dhe të krijojë disponim negativ. Sidoqoftë, të gjitha llojet e teknologjisë mund të kenë efekte negative mbi fëmijët kur përdoren në mënyrë të tepërt. Kjo e bën më të vështirë për ata që të zhvillojnë marrëdhënie kuptimplote me të tjerët – diçka që mund të ketë pasoja serioze negative derisa ata rriten dhe zhvillohen.

Kur ti dhe fëmijët e tu përdorni teknologjinë, e përdorni atë qëllimisht. Nxitni fëmijën tuaj të zgjedhë një shfaqje televizive me të vërtetë të ngazëllyer për të parë, ose t’i përdorin ato vetëm me mediat e tyre shoqërore kur duan të dërgojnë një mesazh te miqtë.

Vendosni një shembull të mirë si prind. Nëse fëmijët tuaj ju shohin në telefonin tuaj ose në kompjuter vazhdimisht, ata gjithashtu do të duan të përdorin teknologjinë gjatë gjithë kohës. Ruaj filmat Netflix pasi ata të kenë shkuar në shtrat.

Edhe pse lundrimi në këtë botë të teknologjisë mund të jetë mjaft i ndërlikuar, ai gjithashtu mund të ketë shumë përfitime për fëmijët dhe të rriturit. Duhet të kujtojmë se teknologjia është relativisht e re dhe studimet afatgjata për efektet në zhvillimin e fëmijëve në epokën dixhitale nuk janë në dispozicion ende. Duke vendosur kufizime në përdorimin e teknologjisë dhe duke qenë të vetëdijshëm për pasojat e mundshme negative të përdorimit të tepruar, fëmijët dhe të rriturit mund të kenë paqe mendore dhe të marrin më shumë nga teknologjia që përdorin./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë