Die, Shk 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Rritja e fëmijëve të sjellshëm: 5 gjëra të thjeshta që mund të bëni

Mirësia është një virtyt i mësimdhënies – por ju duhet ta bëni atë prioritet të lartë.

Më poshtë ju paraqesin disa këshilla në lidhje me rritjen e fëmijëve që kanë për virtyt sjelljen e mirë.

1. Përdorni gjuhën e mirësisë në familjen tuaj. Kjo do të ndihmojë për të përcjellë mirësinë si një vlerë dhe shpresë të rëndësishme familjare.

2. Si një familje, mendoni mënyra për të praktikuar mirësi.

Së bashku, bëni një listë të gjërave që njerëzit bëjnë për të tjerët. shembuj:

Një person mban një derë për dikë që vjen pas.

Dikush jep një vend në një autobus apo metro.

Njerëzit ndalen për të ndihmuar një shofer që ka probleme.

Një kalimtar jep ushqim ose para për një person të pastrehë.

Fqinjët apo anëtarët e kishës bëjnë ushqim për një familje që sapo kishte një fëmijë, po përballet me një sëmundje serioze ose ka humbur një të dashur.

Një nxënës është miqësor me një shok shkolle që duket se nuk ka miq.

Pasi të keni listën tuaj të akteve të llojit të tillë, si një familje krijoni një përkufizim të mirësisë dhe vendoseni atë në një vend të shquar.

Së fundi, për të përkthyer ndërgjegjësimin e mirësisë në veprim, diskutoni mënyrat se si ju mund të tregoni dashamirësi në familje, në shkollë, në lagje, e kështu me radhë. Kërkojini secilit anëtar të familjes që të angazhohet në një mënyrë të përpjekjes për të qenë më i mirë në javën që vjen.

3. Mirësia model në fjalë dhe vepër.

Trajtoni fëmijët tuaj me mirësi. Kur e pyeta mbesën time 7-vjeçare, Winnie, “Si mund t’u mësojnë prindërit fëmijëve të tyre të jenë të sjellshëm?”, Ajo u përgjigj: “Duhet të jenë të sjellshëm me ta.” Fëmijët mësojnë kuptimin e mirësisë nga trajtimi që marrin.

Vendosni një shembull të mirësisë dhe respektit nga mënyra se si flisni me njëri-tjetrin si prindër. Kur argumentoni, shmangni gjuhën abuzive.

Vendosni një shembull të mirësisë dhe respektit nga mënyra se si trajtoni dhe flisni për persona jashtë familjes, si të afërmit, fqinjët dhe mësuesit.

Shmangni bisedat e paarsyeshme për njerëzit e tjerë – dhe shpjegoni pse një bisedë e tillë nuk është e mirë apo e respektueshme (“Ne nuk na pëlqen kur njerëzit thonë gjëra të këqija për ne pas shpine”).

4. Të këmbëngulë për dashamirësi dhe respekt në të gjitha bashkëveprimet familjare.

Korrigjoni sjelljet e pakuptimta dhe të padrejta duke kërkuar një “rikthim”: “A mund ta thoni me dashamirësi këtë në një mënyrë më të respektueshme?”

Mos lejoni që fëmijët të flasin pa respekt për ju-qoftë në atë që thonë ose si thonë ata. Keni një rregull të qartë familjare për këtë dhe një pasojë nëse fëmija juaj vazhdon të flasë pa respekt pas një përkujtuesi. Përfshini fëmijën tuaj në përcaktimin e kësaj pasoje (“Çfarë mendoni se është një pasojë e drejtë për të folur pa respekt – një që do t’ju ndihmojë të mbani mend rregullin?”).

5. Mësoni mirësi duke u dhënë fëmijëve përgjegjësi reale në jetën familjare.

Në zemër të mirësisë është një frymë ndihmese.

Sondazhet tani zbulojnë se shumica e prindërve mendojnë se i kanë prishur fëmijët e tyre. Në shumë familje, të rriturit po bëjnë gjithë dhënien, fëmijët marrjen. Kjo është një recetë për prodhimin e personave egoist.

Antidoti më i mirë për këtë lloj përqendrimi të mosbindjes është që fëmijët të kenë përgjegjësi të rregullta dhe kuptimplote në familjen e tyre që nga vitet e hershme. Hulumtimet zbulojnë se kur fëmijët kanë punët e lira, ata nuk paguhen, por ato që pritet të bëjnë si anëtarët e familjes që kontribuojnë – ato zhvillojnë një shqetësim më të madh për të tjerët./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë