Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse fëmijët kanë nevojë për gjumë?

Gjumi është më i rëndësishëm se sa që ju e mendoni. A mund të imagjinoni për një kohë kur nuk keni marrë mjaft gjumë? Kjo ndjenjë e rëndë dhe e hidhur është e tmerrshme dhe, kur ndiheni kështu, nuk jeni në disponimin tuaj më të mirë.

Pse keni nevojë për gjumë?

Fëmija mesatar ka një ditë të zënë. Ka shkollë, kujdeset për kafshët shtëpiake, qëndron me shokë, merret me sport ose aktivitete të tjera, ose bën detyrat e shtëpisë. Deri në fund të ditës, trupi ka nevojë për një pushim. Gjumi lejon që trupi juaj të pushojë për ditën tjetër.

Çdo gjë e gjallë ka nevojë për gjumë për të mbijetuar. Edhe qeni ose maceja smund të mbijetojnë pa gjumë. Kafshët flenë për të njëjtën arsye që e bëjnë edhe njerëzit – për t’i dhënë trupit një pushim të vogël.

Truri juaj ka nevojë për gjumë

Trupi dhe truri juaj kanë nevojë për gjumë. Megjithëse askush nuk është i sigurt se çfarë funksionon truri kur jeni duke fjetur, disa shkencëtarë mendojnë se truri renditet dhe ruan informacionin, zëvendëson kimikatet dhe zgjidh problemet kur ju flini.

Shumica e fëmijëve nga 5 deri në 12 vjeç marrin rreth 9.5 orë në natë, por ekspertët pajtohen se shumica kanë nevojë për 10 ose 11 orë çdo natë. Gjumi është një gjë individuale dhe disa fëmijë kanë nevojë më shumë se të tjerët.

Kur trupi juaj nuk ka orë të mjaftueshme për t’u çlodhur, mund të ndiheni të lodhur ose të çuditshëm, ose mund të mos jeni në gjendje të mendoni qartë. Ju mund të keni një kohë të vështirë duke ndjekur drejtimet, ose mund të keni një argument me një mik mbi diçka të vërtetë të kotë. Një caktim i shkollës që zakonisht është i lehtë mund të duket i pamundur, ose mund të ndiheni të ngathët duke luajtur sportin ose instrumentin tuaj të preferuar.

Një arsye tjetër për të marrë gjumë të mjaftueshëm: Nëse nuk e bëni, ju nuk mund të rriteni mirë. Kjo është e drejtë, studiuesit besojnë se gjumi shumë i vogël mund të ndikojë në rritjen dhe sistemin tuaj imunitar – gjë që ju pengon të sëmureni.

Fazat e gjumit

Ndërsa po përpiqeni të flini dhe nuk po arrini, duket se po ju zë dhoma, se po ju zihet fryma,  se po ju vie shumë nxehtë? Këto janë fazat nëpër të cilat njeriu kalon për të fjetur.

Faza 1

Në këtë fazë të gjumit të lehtë, trupi juaj fillon të ndihet paksa i përgjumur. Ju mund të zgjoheni lehtësisht gjatë kësaj faze. Për shembull, në qoftë se motra jote nxit ose dëgjon një bri makinerie jashtë, ndoshta do të zgjohesh menjëherë.

Faza 2

Pas pak kohe, hyni në fazën 2, e cila është një gjumë pak më i thellë. Truri juaj jep sinjalin që muskujt tuaj të relaksohen. Temperatura juaj e trupit bie pak.

Faza 3

Kur jeni në këtë fazë, jeni në një gjumë edhe më të thellë, të quajtur edhe gjumë me valë të ngadaltë. Truri juaj i dërgon një mesazh tensionit të gjakut për tu ulur. Trupi juaj nuk është i ndjeshëm ndaj temperaturës së ajrit rreth jush, që do të thotë se ju nuk do të vini re nëse është pak nxehtë apo ftohtë në dhomën tuaj. Është shumë më e vështirë të zgjoheni kur jeni në këtë faze.

Faza 4

Ky është gjumi më i thellë dhe konsiderohet gjithashtu gjumë i ngadalshëm. Është shumë e vështirë të zgjoheni nga kjo fazë e gjumit dhe nëse zgjoheni, jeni të sigurtë se jeni jashtë dhe të hutuar për të paktën disa minuta. Ashtu si ata në fazën 3, disa njerëz mund të flenë në gjumë ose të flasin gjatë gjumit kur shkojnë nga faza 4 në një fazë më të lehtë të gjumit.

Nëse keni një kohë të vështirë të bini në gjumë për më shumë se një ose dy netë ose keni shqetësime që ju mbajnë nga gjumi, tregoni nënës ose babait tuaj. Ata mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni problemet tuaja të gjumit. Në të vërtetë, vetëm duke folur për atë me ta mund t’ju ndihmojë të relaksoheni sa duhet sa që do të jeni gati për të fjetur./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë