Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon teknologjia në shëndetin tonë?

Teknologjia është kudo. Ju nuk mund të udhëtoni me aeroplan, të ecni nëpër rrugë ose të vizitoni familjen pa teknologji në ndonjë formë.

Ne kemi pajisje për të komunikuar, dëgjuar muzikë dhe lexuar. Disa prej nesh kanë paisje të zgjuara që i përgjigjen komandave tona. Pothuajse çdo aspekt i jetës tani ka teknologji të lidhur me të.

Njerëzit shpesh janë aq të mbërthyer me këtë teknologji sa që harrojnë të jetojnë në botën e vërtetë, jo në botën virtuale. Vetëm faqet e mediave sociale janë një prani në rritje.

Përdorimi i teknologjisë mund të ndikojë si në shëndetin tonë fizik ashtu edhe në atë mendor. Disa nga këto efekte janë kalimtare, ndërsa të tjerët mund të jenë të përhershëm. Në anën pozitive, teknologjia mund të ndihmojë me mësimin, të ndihmojë personat me aftësi të kufizuara, t’i bëjë detyrat dhe punët e përditshme më të efektshme. Në përgjithësi, nevojiten më shumë hulumtime për të vlerësuar plotësisht efektet pozitive dhe negative të teknologjisë në shëndet.

Efektet shëndetësore fizike

Fizikisht, individët janë të rrezikuar për një mënyrë jetese të ulur dhe mund të pësojnë probleme me gjumin, humbjen e dëgjimit dhe tendosjen e qafës / shpinës.

  • Problemet me gjumin
  • Problemet me vizionin
  • Problemet e dëgjimit
  • Tendosje e qafës / shpinës

Efektet e shëndetit mendor

Mendërisht, teknologjia mund të shkurtojë hapësirat e vëmendjes, të kontribuojë në rritjen e ankthit dhe narcizmit, të zvogëlojë kapacitetin për inteligjencën emocionale dhe të pakësojë kohën e vetmuar.

  • Ndryshimet e kujtesës
  • Paqëndrueshmëria emocionale
  • Ndryshimet e inteligjencës emocionale
  • Humbja e kohës .

Kur përdorimi i teknologjisë bëhet një varësi, mund të ketë edhe ndryshime sociale dhe njohëse që ndryshojnë jetën e personit. Angazhimi në disa aktivitete teknologjike mund të krijojë një rritje të lëshimit të dopaminës, një neurotransmetues që ndihmon në rregullimin e përgjigjeve emocionale, duke prodhuar një ndjenjë kënaqësie.

Kur personi ndalon të përfshihet në aktivite, atij ose asaj i duhet një “rregullim” tjetër për të marrë një lëshim të dopaminës. Për këtë arsye, personi vazhdon të rrisë përdorimin e teknologjisë për të siguruar një ndjenjë kënaqësie.

Hulumtimet kanë treguar që përdorimi i zgjatur i Internetit mund të zvogëlojë numrin e transportuesve të dopaminës, gjë që rezulton në dopaminë më të disponueshme, duke rritur kështu euforinë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë