Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Konsumimi i peshkut  ndihmon në parandalimin e astmës

Një shkencëtar nga Universiteti James Cook në Australi thotë se një studim inovativ ka zbuluar prova të reja që ngrënia e peshkut mund të ndihmojë në parandalimin e astmës.

Profesori Andreas Lopata nga Instituti Australian i Shëndetit Tropikal dhe Mjekësisë (AITHM) mori pjesë në studimin që provoi 642 njerëz që punonin në një fabrikë të përpunimit të peshkut në një fshat të vogël në Afrikën e Jugut.

“Rreth 334 milionë njerëz në mbarë botën kanë astmë, dhe rreth një e katërta e atyre milionë njerëzve vdesin prej tij çdo vit. Në Australi, një në nëntë ka astmë (rreth 2.7 milion), dhe në mesin e indigjenëve australianë kjo përqindje është gati dy herë më e lartë.

“Incidenca e astmës gati dyfishohet në 30 vitet e fundit dhe rreth gjysma e pacientëve të astmës nuk përfitojnë nga barnat e disponueshme për ta trajtuar atë. Pra, ka një interes në rritje për opsionet e trajtimit të saj”, tha ai.

Profesor Lopata tha se teoria e tanishme është se ndryshimi dramatik në dietën mbarëbotërore është prapa rritjes së sëmundjes.

“Ekziston një rritje e konsumit të asaj që njihet si acidi yndyror polyunsaturated n-6 ​​(PUFA) i gjetur në vajrat vegjetale dhe një rënie në konsumimin e n-3 PUFA, e cila gjendet kryesisht në vajra detare.

Profesor Lopata tha se një fshat peshkimi është zgjedhur për testim sepse kishte një popullsi me konsum të lartë të peshkut dhe status të ulët socioekonomik, kështu që ka gjasa që vajrat detare nga peshqit dhe ushqimet e tjera  të ishin burimi kryesor i n-3.

“Ne kemi gjetur se disa lloje të n-3 (nga vajrat detare) ishin dukshëm të shoqëruara me një ulje të rrezikut të simptomave të astmës deri në 62%, ndërsa konsumi i lartë i n-6 (nga vajrat vegjetale) një rrezik në rritje deri në 67% “, tha ai.

Ai tha se kjo ishte më shumë dëshmi për rolin e dyshuar të inflamacionit të n-6 në zhvillimin e astmës dhe më shumë prova se n-3 i dha mbrojtje të ndjeshme.

“Edhe nëse jeni faktor i ndotësve, siç është zhiva që gjendet në disa popullsi të peshkut, përfitimet nga marrja e peshkut dhe ushqim deti më shumë i tejkalojnë rreziqet potenciale”, tha profesor Lopata.

Ai tha se duhen bërë punë të mëtejshme për të ditur se çfarë efekti kanë llojet e veçanta të n-3 dhe se si mund të optimizohet roli i tyre përfitues dhe të minimizohen efektet negative të n-6./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë