Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është astma dhe si ta trajtojmë atë?

Astma është një sëmundje kronike inflamatore, e karakterizuar nga simptoma të përsëritura dhe të kthyeshme, që shoqërohen me ngushtim të fortë të rrugëve të frymëmarrjes. Simptomat e zakonshme të saj përfshijnë vështirësi në frymëmarrje, kollitje, ngushtim kraharori, gulçim.

Muskujt rreth tubave bronkial në mushkëri shtrëngohen, duke bërë që rrugët e frymëmarrjes të bëhen të ndjeshme dhe të kufizuara. Prodhohet mukus i dendur, i cili kontribuon në ngushtimin e rrugëve të frymëmarrjes në mushkëri.

Simptomat e astmës mund të përfshijnë:

Kollitjet, sidomos gjatë natës

Shtrëngim në gjoks.

Frekuenca dhe intensiteti i këtyre simptomave mund të ndryshojnë nga personi në person. Kur këto simptoma janë përkeqësuar, ai quhet sulm i astmës ose episodit të astmës.

Çfarë e shkakton astmën?

Astma është pasojë e alergjive të tilla si myk, polen, por mund të vijë edhe nga mbytja e kafshëve ose marimangat e pluhurit.

Irritime të tilla si:

Tymi i duhanit

Produkte të parfumuara si parfumet

Ndotja, sidomos lënda e grimcave (PM) që gjendet në tym, tym dhe tym naftë, të cilat mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme për mushkëritë, veçanërisht kur PM është 2.5mm në diametër ose më të vogël

Ndjenjat intensive si stresi, qeshja ose e qara, sepse ato mund të kufizojnë qarkullimin e ajrit dhe të dëmtojnë modelet normale të frymëmarrjes

Ushqimi dhe alkooli për shkak të aditivëve që gjenden në ushqim dhe verë, si sulfite.

Nëse jeni diagnostikuar me astmë, mund të bëni shumë për të menaxhuar dhe kontrolluar simptomat tuaja.

Ekzistojnë dy lloje themelore të barnave që përdoren për të kontrolluar astmën: medikamente afatshkurtra që ofrojnë lehtësim të shpejtë gjatë sulmeve dhe medikamenteve afatgjata që kontrollojnë astmën në përgjithësi.

Ju gjithashtu mund të menaxhoni astmën tuaj duke shmangur shkaktarin.

Shmangni alergjenet dhe ngacmuesit si duhani dhe kafshët shtëpiake, nëse e dini që e bëjnë astmën tuaj më keq.

Mbani një mjedis të pastër jetësor, nga pluhuri dhe myku minimal. Pyete shokun e dhomës suaj për të ndihmuar, nëse është e aplikueshme.

Kujdes nga ndërveprimet e ilaçeve me alkool; pirja e alkoolit (për shembull, vera) dhe marrja e ilaçeve (si aspirina) mund të shkaktojnë astmë.

Jini të përgatitur për një sulm. Keni në dispozicion mjekimet, kontaktet mjekësore dhe informacionet emergjente./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë