Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është astma?

Astma është një gjendje kronike që i bën rrugët e frymëmarrjes së mushkërive të fryhen dhe të nxiten. Muskujt rreth tubave bronkial në mushkëri shtrëngohen, duke bërë që rrugët e frymëmarrjes të bëhen të ndjeshme dhe të kufizuara. Prodhohet mukus i dendur, i cili kontribuon në ngushtimin e rrugëve të frymëmarrjes në mushkëri.

Simptomat e astmës mund të përfshijnë:

Kollitjet, sidomos gjatë natës

Teshtitje

Shtrëngim në gjoks

Frekuenca dhe intensiteti i këtyre simptomave mund të ndryshojnë nga personi në person. Kur këto simptoma janë përkeqësuar, ai quhet sulm i astmës.

Çfarë e shkakton astmën?

Alergene të tilla si myk, polen, mbytje e kafshëve, marimangat e pluhurit

Irritime të tilla si:

Tymi i duhanit

Produkte të parfumuara si parfume

Ndotja, sidomos lënda e grimcave (PM) që gjendet në tym dhe tym nafte, të cilat mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme për mushkëritë, veçanërisht kur PM është 2.5mm në diametër ose më të vogël

Ndjenjat intensive si stresi, qeshja ose e qara, sepse ato mund të kufizojnë qarkullimin e ajrit dhe të dëmtojnë modelet normale të frymëmarrjes

Ushqimi dhe alkooli për shkak të aditivëve që gjenden në ushqim dhe verë, si sulfite

Si do ta dija nëse kam astmë?

Nëse dyshoni se ju (ose dikush në kujdesin tuaj) keni astmë, duhet të vizitoni një mjek për të marrë një diagnozë të saktë. Klinika do të kryejë një numër testesh për të përcaktuar nëse keni astmë dhe për të siguruar gjithashtu që nuk jeni duke gabuar astmën për diçka tjetër.

Ju mund të diagnostikoheni me astmë nëse:

Ju keni periudha të shpeshta kollitjesh, vështirësish

Ju keni “ftohjet e gjoksit” që zgjasin 10 ose më shumë ditë për t’u shëruar

Ju keni një histori familjare të astmës ose alergjive

Astma mund të shkojë nga e butë në të moderuar të rënda.

Si mund ta menaxhoj astmën time?

Nëse jeni diagnostikuar me astmë, mund të bëni shumë për të menaxhuar dhe kontrolluar simptomat tuaja.

Ekzistojnë dy lloje themelore të barnave që përdoren për të kontrolluar astmën: medikamente afatshkurtra që ofrojnë lehtësim të shpejtë gjatë sulmeve dhe medikamente afatgjata që kontrollojnë astmën në përgjithësi.

Ju gjithashtu mund të menaxhoni astmën tuaj duke shmangur shkaktarët e saj.

Shmangni ngacmuesit si duhanin dhe kafshët shtëpiake, nëse e dini që e bëjnë astmën tuaj më keq.

Mbani një mjedis të pastër jetësor, me pluhur dhe myk minimal. Pyete shokun e dhomës suaj për të ndihmuar, nëse është e aplikueshme.

Monitoroni rregullisht ndryshimet mjedisore dhe cilësinë e ajrit në zonën tuaj.

Kujdes nga ndërveprimet e ilaçeve me alkool; pirja e alkoolit (për shembull, vera) dhe marrja e ilaçeve (si aspirina) mund të shkaktojnë astmë.

Jini të përgatitur për një sulm. Keni në dispozicion mjekimet, kontaktet mjekësore dhe informacionet emergjente./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë