Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Si të përdorni një inhalator?

Për njerëzit me astmë ose sëmundje pulmonare obstruktive (COPD), përdorimi i një inhalatori është metoda më e shpejtë e dhënies së medikamenteve në mushkëri.

Është gjithashtu më e sigurt; rreziku i efekteve anësore është më i ulët se sa tableta apo kapsula. Kjo për shkak se pasi përthithën në traktin gastrointestinal, medikamentet e marra gojarisht duhet të udhëtojnë nëpër qarkullimin e gjakut për të arritur në mushkëritë tuaja dhe në rrugën drejt mushkërive ndikon edhe në organet e tjera. Me ilaçe të thithura, shumica e ilaçeve qëndron në ajër, me shumë më pak arritje në qarkullimin e gjakut.

Medikamentet e thithura mund të dorëzohen në tre mënyra. Mënyra më e zakonshme është të përdoret një inhalator me dozë të matur (MDI), një kuti me presion që lëshon një llak aerosol. Ekspertët kërkojnë që të gjithë inhalatorët të përdorin një lloj shtytës të njohur si hidrofluoroalkane (HFA). Ky shtytës është më miqësor ndaj mjedisit sesa klorofluorokarbonet dëmtuese të ozonit (CFCs), të cilat më parë ishin përdorur në MDI.

Teknika e duhur

Një inhalator mund të jetë i vështirë për t’u përdorur, sepse kërkon bashkërendim midis lëshimit të ilaçeve dhe inhalimit tuaj. Edhe kur një inhalator përdoret si duhet, pjesa më e madhe e medikamenteve shkrihet në pjesën e pasme të fytit dhe jo më shumë se 10 deri në 20 përqind e saj arrin në mushkëri.

Çelësi për të marrë më shumë nga inhalatori juaj është të përdorni teknikën e duhur. Nëse ndiqni këto hapa, më shumë nga ilaçet do të arrijnë mushkëritë tuaja.

Nëse nuk jeni ende i sigurt se jeni duke përdorur saktë inhalatorin, pyesni mjekun tuaj që t’ju shikojë ndërsa e përdorni për tu siguruar që jeni duke përdorur teknikën e duhur.

Vendoseni kuti metalike në gojën plastike

Hiqeni kapakun nga goja dhe shkundni inhalatorin për pesë deri në 10 sekonda

Merrni frymë deri në fund të një frymëmarrje normale (mos e shtyni ajrin).

Nëse mjeku juaj rekomandon teknikën me gojë të hapur, mbajeni gojën e inhalatorit prej një deri në dy inç (rreth gjerësisë së dy gishtërinjve) nga goja juaj, lëkundni kokën prapa dhe hapni gojën tuaj. Nëse mjeku juaj rekomandon teknikën me gojë të mbyllur, vendoseni gojën e inhalatorit në gojën tuaj me buzët tuaja të mbyllura fort rreth tij. Për të dyja teknikat, frymoni ngadalë ndërsa shtypni një herë në kuti metalike për të liruar një pirg ilaçesh. (Ju duhet të merrni frymë më ngadalë me inhalatorët HFA sesa me inhalatorët CFC.)

Vazhdoni të thithni derisa mushkëritë tuaja të jenë të plota (rreth pesë sekonda). Thithja shumë shpejt do të rrisë sasinë e barit që shkrihet në pjesën e pasme të fytit.

Mbajeni frymën tuaj për 10 sekonda ose për aq kohë sa mund ta bëni atë në mënyrë të qetë.

Para se të tërhiqni, sigurohuni që të hiqni inhalatorin nga goja

Zëvendësoni kapakun në gojë për të shmangur ndotjen nga pluhuri dhe grimca të tjera

Për një dozë shtesë, prisni një minutë dhe pastaj përsërisni hapat 3 deri 9.

Pastroni zorrën plastike një herë në javë duke hequr kavanozin metalik dhe duke e shpëlarë pjesën plastike në ujë të ngrohtë; lejo që ajri të thahet. Zëvendësoni kutinë metalike dhe kapakun në gojë. Për shkak se inhalatorët e rinj priren të bllokojnë më lehtë, është veçanërisht e rëndësishme që ato të pastrohen rregullisht. Kontrolloni kutinë e paketimit të inhalatorit për udhëzime specifike për pastrim./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë