Hën, Tet 18, 2021
Banner Top
Banner Top
Si ndikon aktiviteti fizik gjatë shtatzënisë?

Aktiviteti fizik është i rëndësishëm për të gjithë, përfshirë gratë që janë shtatzënë. Qëndrimi aktiv gjatë shtatzënisë mund t’ju ndihmojë të keni një shtatzëni më të rehatshme. Gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të ndërlikimeve gjatë shtatëzanisë.

Nëse keni qenë tashmë fizikisht aktiv para shtatzënisë, është e shëndetshme të vazhdoni të ushtroni. Nëse nuk keni qenë fizikisht aktiv para shtatzënisë, nuk është tepër vonë për të filluar.

Para se të filloni …

Bisedoni me mjekun tuaj për të qenurit aktiv gjatë shtatzënisë. Për sa kohë që nuk ka ndonjë arsye mjekësore për të shmangur aktivitetin fizik gjatë shtatzënisë, mund të filloni ose mbani aktivitete të moderuara fizike.

Qëllimi është për 2 orë dhe 30 minuta në javë të aktiviteteve të moderuara aerobike.

Nëse nuk ishit duke ushtruar më parë, filloni ngadalë. Provo ta thyesh veprimtarinë tënde në grupe prej 10 minutash.

Zgjidhni aktivitete aerobike – aktivitete që e bëjnë zemrën tuaj të rrahë më shpejt – si ecja e shpejtë, vallëzimi, noti ose gjetja e gjetheve. Ju duhet të jeni në gjendje të bisedoni gjatë këtyre aktiviteteve.

Sigurohuni që të pini ujë shtesë para, gjatë dhe pas ushtrimit.

Merrni një pushim në qoftë se ju mbeteni pa frymë ose keni ndjesi të pakëndshme.

Ndiqni këto këshilla kur bëni ushtrime forcuese

Mos u tendosni për të ngritur pesha të rënda. Në vend të kësaj, bëni më shumë përsëritje me pesha më të lehta. Ju gjithashtu mund të përdorni shishe uji ose kanaçe të ushqimit si pesha

Sigurohuni që të mos mbani frymën tuaj

Shmangni ushtrimet që mund të tendosin shpinën tuaj

Shmangni aktivitetet me risk të lartë

Shmangni ushtrimin ndërsa jeni shtrirë në shpinë pas tremujorit të parë (12 javë).

Qëndro larg nga aktivitetet që rrisin rrezikun e rënies, si skija në ulje apo hipur mbi kalë

Shmangni luajtjen e sporteve ku mund të goditni në stomak, si basketbolli apo futbolli./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë