Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Mbipesha dhe shtatzënia: Cilat janë rreziqet?

Duke qenë mbipeshë kur jeni shtatzënë rrit rrezikun e disa komplikimeve të tilla si diabeti gestational.

Pesha juaj para se të mbeteni shtatzënë

Para se të mbeteni shtatzënë, mund të përdorni BMI (indeksi i masës trupore) llogaritëse e peshës së shëndetshme për të kuptuar nëse jeni mbipeshë. BMI është një matje e peshës tuaj në lartësi. Megjithatë, sapo të jeni shtatzënë, kjo matje mund të mos jetë e saktë.

Një BMI prej 25 deri 29.9 do të thotë që jeni mbipeshë, dhe një BMI prej 30 ose më lart do të thotë që jeni shumë mbipeshë, ose i trashë.

Nëse jeni mbipeshë, mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin tuaj dhe mirëqenien e fëmijës suaj është humbja e peshës përpara se të mbeteni shtatzënë. Duke arritur një peshë të shëndetshme, ju rritni shanset tuaja për të konceptuar natyrshëm dhe zvogëloni rrezikun e problemeve që lidhen me mbipeshën në shtatzëni.

Kontaktoni mjekun tuaj për këshilla se si të humbni peshë. Mjeku juaj mund të jetë në gjendje t’ju referojë në një klinikë të specializuar për humbje peshe. Mësoni rreth humbjes së peshës para se të mbeteni shtatzënë.

Nëse keni mbetur shtatzënë para se të humbni peshën, mos u shqetësoni – shumica e grave me mbipeshë kanë një shtatzëni të drejtpërdrejtë dhe lindje, dhe kanë foshnja të shëndetshme. Megjithatë, mbipesha rrit rrezikun e ndërlikimeve për ju dhe fëmijën tuaj.

Pesha juaj gjatë shtatëzanisë

Nëse jeni shumë mbipeshë (zakonisht i definuar si BMI 30 ose më lart) dhe shtatzënë, mos u mundoni të humbni peshë gjatë shtatzënisë tuaj, pasi kjo nuk mund të jetë e sigurt. Nuk ka dëshmi se humbja e peshës gjatë kohës që jeni shtatzënë do të zvogëlojë rreziqet.

Mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin tuaj dhe shëndetin e fëmijës suaj është që të shkoni në të gjitha emërimet tuaja para lindjes, në mënyrë që mami, mjeku dhe çdo profesionist i shëndetësisë të mbajnë një sy për ju të dy. Ata mund të menaxhojnë rreziqet që mund të përballoni për shkak të peshës suaj dhe të veproni për të parandaluar ose përballuar ndonjë problem.

Është gjithashtu e rëndësishme për të ngrënë një dietë të shëndetshme dhe të balancuar dhe për të marrë çdo ditë aktivitet fizik. Ju duhet të konsultoheni referim tek një dietist ose një profesionist tjetër shëndetësor për këshilla të personalizuara mbi ushqimin e shëndetshëm dhe si të jeni fizikisht aktiv gjatë shtatzënisë. Të qenit fizikisht aktiv në shtatzëni nuk do të dëmtojë fëmijën tuaj.

Ushqimi dhe stërvitja

Ushqimi i shëndetshëm (duke përfshirë dijen se çfarë ushqime për të shmangur në shtatzëni) dhe aktivitete të tilla si ecja dhe noti është e mirë për të gjitha gratë shtatzëna.

Nëse nuk keni qenë aktive para shtatzënisë, është mirë që të konsultoheni me maminë ose mjekun tuaj përpara se të filloni një regjim të ri ushtrimesh kur jeni shtatzënë.

Rreziqet për shëndetin e nënës nga mbipesha në shtatzëni

Mbipesha rrit rrezikun e ndërlikimeve për gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre. Sa më i lartë është BMI e një femre, aq më i lartë është rreziku. Rreziqet në rritje janë në lidhje me:

Abort – rreziku i përgjithshëm i abortit nën 12 javë është një në pesë (20%); nëse ju keni një BMI mbi 30, rreziku është një në katër (25%)

Diabeti gestational – nëse BMI juaj është 30 ose më lart, ju keni tre herë më shumë gjasa të fitoni diabetin gestacion se sa femra BMI e të cilëve është nën 30

Presioni i lartë i gjakut dhe pre-eklampsia – nëse keni një BMI prej 35 ose më lart në fillim të shtatzënisë tuaj, rreziku juaj për pre-eklampsi është dy herë më i lartë se gratë që kanë BMI nën 25

Hemorragji pas lindjes (gjakderdhje më e rëndë se normale pas lindjes)

Duke pasur një fëmijë me peshë më shumë se 4 kg – rreziku i përgjithshëm i kësaj për gratë me BMI midis 20 dhe 30 është 7 në 100 (7%); nëse BMI juaj është mbi 30, rreziku juaj është dyfishuar në 14 në 100 (14%).

Këto probleme mund të ndodhin te çdo grua shtatzënë, nëse ajo është mbipeshë apo jo.

Keni parasysh se edhe pse këto rreziqe janë rritur nëse BMI juaj është 30 ose më shumë, shumica e grave që janë mbipeshë do të kenë një fëmijë të shëndetshëm./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë