Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Nga anoreksia tek mbipesha: Si ndikon pesha në zemrën tuaj

Të gjithë kemi dëgjuar se të qenit me mbipeshë është keq për zemrën tuaj. Por të qenit nën peshë duket se është po aq keq: Sëmundja e zemrës është një ndërlikim i zakonshëm – dhe madje edhe shkaku i vdekjes – te njerëzit me anoreksi.

Si ndikohet shëndeti i zemrës tuaj drejtpërdrejt nga pesha juaj? Steven Nissen, MD, Kryetar i Mjekësisë Kardiovaskulare, shpjegon këtë.

Pse mbipesha është e keqe për zemrën tuaj?

Kjo është studiuar mjaft gjerësisht. Ka një numër arsyesh:

Rritja e peshës trupore shkakton presion të lartë të gjakut, që është një faktor rreziku për sulm në zemër, goditje në tru dhe vdekje të papritur kardiake. Është gjithashtu e lidhur me kolesterolin e lartë, veçanërisht trigliceridet e larta dhe HDL të ulët (kolesterolin “e mirë”), i cili luan një rol kryesor në sëmundjet e zemrës.

Të jesh obez do të thotë që ke shumë më shumë gjasa të marrësh diabet, një tjetër faktor rreziku i sëmundjes së zemrës.

Qelizat dhjamore, veçanërisht ato në zonën e barkut, janë aktive metabolike. Ata shkaktojnë inflamacion në trupin tuaj. Ne mund ta masim këtë inflamacion me sasinë e proteinës reaktive C në gjakun tuaj – por është një faktor më shumë rreziku për sëmundjet e zemrës.

Të gjithë këta faktorë – presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, diabeti dhe inflamacioni – bashkohen, duke krijuar një konstelacion të anomalive fizike që lidhen me sëmundjet e zemrës.

Pse të qenit nënpeshë është keq për zemrën tuaj?

Kjo është më e diskutueshme. Disa hulumtime mjekësore tregojnë rritje të sëmundjes së zemrës pasi pesha bie.

Humbja e peshës shpesh është një nga shenjat e para të kancerit, për shembull. Pacientët me anoreksi mund të kenë probleme të ndryshme shëndetësore, përfshirë sëmundjen e zemrës, sepse janë të kequshqyer.

Nga ky këndvështrim, nuk është vetë pesha e ulët që është e keqe për zemrën.

Sa ndryshim nga BMI normal ka rëndësi për shëndetin e zemrës?

Një BMI normal, midis 20 dhe 25 vjeç, është më i shëndetshmi. Rreziku i sëmundjes së zemrës rritet me rritjen e BMI. Një BMI prej 25 deri 30 (konsiderohet mbipeshë) ka një rrezik më të lartë. Një BMI prej 30 deri 35 është edhe më i lartë. Një BMI më i lartë se 35 vjen me një rrezik serioz. Por nuk ka rëndësi vetëm BMI-ja. Mbartja e peshës së tepërt rreth barkut tuaj është e lidhur me sëmundjen e zemrës më shumë sesa pesha e tepërt në ijet dhe kofshët tuaja.

Kjo është arsyeja pse raporti bel-hip mund të jetë po aq i rëndësishëm sa BMI. Sa më i lartë raporti, aq më i madh rreziku për sëmundje të zemrës.

Edhe një sasi modeste e humbjes së peshës bën një ndryshim të madh, përfshirë rrezikun për diabetin dhe inflamacionin. Duhet ta njohim shtimin e peshës pasi po ndodh gradualisht dhe ta ndalojmë atë para se të dalë jashtë kontrollit. Shumica e njerëzve mund të humbasin pesë paund në një ose dy muaj, por humbja e 20 deri në 30 paund mund të duket e frikshme.

Sa më shpejt të kontrolloni peshën tuaj, aq më lehtë do të jetë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë