Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa është e rrezikshme anoreksia?

Anoreksia është një çrregullim i ngrënies i karakterizuar nga humbja e peshës (ose mungesa e shtimit të duhur të peshës në fëmijët në rritje); vështirësi në mbajtjen e peshës së duhur të trupit për lartësinë, moshën dhe shtatësinë; dhe, në shumë individë, imazhi i shtrembëruar i trupit.

Njerëzit me anoreksi zakonisht kufizojnë numrin e kalorive dhe llojet e ushqimit që hanë. Disa njerëz me çrregullim gjithashtu ushtrojnë në mënyrë të detyrueshme dhe pastrojnë organizmin nëpërmjet të vjellave dhe laksativave.

Anoreksia mund të prekë njerëz të të gjitha moshave, gjinive, orientimeve seksuale, racave dhe etnive. Historianët dhe psikologët kanë gjetur dëshmi të njerëzve që shfaqin simptoma të anoreksisë për qindra apo mijëra vjet.

Megjithëse çrregullimi fillon më së shumti gjatë adoleshencës, një numër në rritje i fëmijëve dhe të rriturve më të moshuar gjithashtu po diagnostikohen me anoreksi. Nuk mund të thuash nëse një person po lufton me anoreksia duke i parë ato. Një person nuk ka nevojë të jetë i lodhur ose nën peshë për të luftuar. Studimet kanë zbuluar se individët me trashësi më të madhe mund të kenë edhe anoreksi, edhe pse mund të jenë më pak të prirur për t’u diagnostikuar për shkak të paragjykimeve kulturore kundër yndyrës dhe obezitetit.

Simptomat përfshijnë:

Sjellje emocionale

Humbje dramatike e peshës

Është i preokupuar me peshë, ushqim, kalori, gram yndyrë dhe dieta

Refuzon për të ngrënë ushqime të caktuara, duke përparuar në kufizime ndaj kategorive të tëra të ushqimit (p.sh., nuk ka karbohidrate, etj)

Bën komente të shpeshta në lidhje me ndjenjën “yndyrë” ose mbipeshë pavarësisht humbjes së peshës

Ankesat e kapsllëkut, dhimbjet e barkut, intolerancën e ftohtë, letargjinë dhe / ose energjinë e tepërt

Mohon ndjenjën e uritur

Gatuan ushqim për të tjerët pa ngrënë vetë

Në mënyrë konsistente bën justifikime për të shmangur ushqimet ose situatat që përfshijnë ushqimin

Shpreh një nevojë për të “djegur” kaloritë e marra

Mban një regjim të tepërt, të ngurtë ushtrimesh – pavarësisht nga moti, lodhja, sëmundja ose dëmtimi

Ka frikë të fortë për të fituar peshë ose për të qenë “e majme” edhe pse nën peshë

Ndjehet joefektive

Ka nevojë të fortë për kontroll

Tregon një mendim jo fleksibil

Dhimbje stomaku, ankesa të tjera jo specifike gastrointestinale (kapsllëk, zbaticë acid, etj)

Vështirësitë e përqendrimit

Ndjeheni të ftohtë gjatë gjithë kohës

Problemet e gjumit

Shkurtimet dhe thërrimet në pjesën e sipërme të nyjeve të gishtave (rezultat i nxitjes së vjelljes)

Problemet dentare, të tilla si erozioni I smaltit, kavitetet dhe ndjeshmëria e dhëmbëve

Lëkurë të thatë

Thonjtë e thatë dhe të brishtë

Dhëmbëzime ose zbardhje dhëmbësh nga të vjella

Dobësia e muskujve

Funksionimi i imunizuar i dëmtuar

PASOJAT SHËNDETËSORE

Në ciklin e anoreksisë vetë-uria, trupit i është mohuar marrja e ushqyesve thelbësore që ka nevojë për të funksionuar normalisht. Kështu, trupi detyrohet të ngadalësojë të gjitha proceset e tij për të kursyer energji, duke rezultuar në pasoja serioze mjekësore.

Trupi është në përgjithësi elastik në përballimin e stresit të sjelljes së çrregulluar të ushqimit dhe testet laboratorike në përgjithësi mund të duken perfekte edhe kur dikush është në rrezik të lartë të vdekjes.

Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme për të kuptuar mënyrat e shumta që çrregullimet e të ngrënit ndikojnë në trup./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë