Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
A mund ta parandalojmë anoreksinë?

Nëse e njihni dikë me anoreksi, ju mund të pyesni nëse mund ta keni parandaluar atë.

 Përgjigjja e thjeshtë ndoshta nuk është po. Mjekët nuk e dinë se çfarë shkakton anoreksinë apo si ta ndalojnë dikë nga marrja e saj.

Ajo që ata e dinë është kur dikush e ka atë, ata nuk hanë ushqim të mjaftueshëm sepse shpesh përpiqen të jenë të përsosur duke qenë të hollë. Ata zhvillojnë simptoma që i bëjnë ata të sëmurë dhe madje kërcënojnë jetën e tyre.

Kush është në rrezik nga Anoreksia?

Edhe pse mjekët nuk e dinë pse dikush merr anoreksi, ata e dinë se çfarë e bën një person më shumë të ngjarë të ketë atë se një tjetër, duke përfshirë:

Të qenit femër (çrregullimet e të ngrënit ndikojnë gjithashtu tek meshkujt, por janë më të zakonshme tek gratë e reja)

Indeksi i masës së trupit më të lartë të fëmijërisë (masa e yndyrës së trupit në bazë të lartësisë dhe peshës)

Trashëgimia dhe gjenet (çrregullimet e të ngrënit priren të mbahen në familje)

Një funksionim jonormal i kimikateve të trurit dhe qarqeve që kontrollojnë urinë dhe hahet

Presioni social të jetë i hollë

Vështirësia që shpreh ndjenjat

Historia e ngacmimit për shkak të peshës apo madhësisë

Historia e abuzimit seksual ose fizik

Mos pëlqimi i imazhit të trupit

Mungesa e mbështetjes sociale ose familjare

Vetëbesimi i ulët

Depresioni, ankthi, stresi, zemërimi ose vetmia

Besimi se një trup i hollë është ideal, ndonjëherë për shkak të standardeve sociale, siç janë fotografitë në revistat e modës

Problemet sociale në përgjithësi, përfshirë tërheqjen

Një histori e çrregullimeve psikiatrike

Lindja e parakohshme, pesha e lindjes së ulët, ose duke qenë pjesë e lindjes së shumëfishtë.

A mund të parandalohet Anoreksia?

Ka shumë gjëra që ju, miqtë tuaj, familjen dhe mësuesit mund të bëni për të ndihmuar në zbutjen e presioneve që mund të çojnë në zhvillimin e anoreksisë, përfshirë këtu:

Tregojuni se të qenit jashtëzakonisht i hollë nuk është më mirë

Vendosni më shumë rëndësi në personalitetin e saj sesa në pamjen e saj

Nxiteni që ajo të jetë e ndershme për ndjenjat e saj

Ndërtoni vetëvlerësimin e saj

Mësojini asaj për rreziqet e dietave.

Zbulimi i anoreksisë në fillim

Përpara se një person të zhvillojë anoreksi, ka të ngjarë që të fillojë të tregojë shenja paralajmëruese të çrregullimit të të ngrënit, siç është humbja dramatike e peshës, vazhdimisht duke shmangur ushqimin dhe duke ushtruar tepër./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë