Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse ushtrimi mbron shëndetin e trurit tuaj

Ju është thënë se 150 minuta aktivitet fizik aerobik me intensitet të moderuar në javë përmirëson aftësinë tuaj fizike. Por, ajo që mund të mos e kuptoni është se me çdo hap që bëni, çdo milje që kaloni ose çdo xhiro që notoni rreth pishinës, po e përmirësoni aftësinë tuaj konjitive. Studimet e fundit sugjerojnë që aktivitetet që ju bëni për të përmirësuar trupin tuaj gjithashtu ndihmojnë trurin tuaj.

“Ne e dimë që stërvitja fizike dhe ushtrimi aerobik në veçanti, është shumë e dobishme për ruajtjen e shëndetit të trurit, madje edhe te njerëzit që janë në rrezik për zhvillimin e demencës dhe sëmundjes Alzheimer (AD)”, thotë Aaron Bonner-Jackson, PhD, një neuropsikolog.

“Ju mund të bëni një ndryshim të madh për sa i përket funksionimit të trupit tuaj dhe, si rezultat, si funksionon truri juaj.”

Pra, për të ruajtur shëndetin tuaj konjitiv, basti juaj më i mirë është të punoni për trupin dhe mendjen tuaj përmes ushtrimeve të rregullta dhe aktiviteteve stimuluese mendore dhe shoqërore.

Në një studim të kohëve të fundit, 454 të moshuar u nënshtruan kontrollave vjetore fizike dhe testeve njohëse për 20 vjet dhe ranë dakord të dhurojnë trurin e tyre për hulumtime kur ata vdiqën. Pjesëmarrësve iu dhanë përshpejtues, të cilët gjurmuan lëvizjen e tyre dhe aktivitetin fizik.

Ata që lëviznin më shumë dolën më mirë në testet e kujtesës dhe të të menduarit, dhe çdo rritje në aktivitetin fizik me një devijim standard shoqërohej me një rrezik 31% më të ulët të demencës, raportuan studiuesit. Lidhja midis aktivitetit fizik dhe funksionit kognitiv mbeti e qëndrueshme edhe pasi autorët e studimit llogariten për patologjinë e trurit të pjesëmarrësve dhe nëse kishin apo jo dementë, sipas studimit./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë