Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse duhet të ushtroni?

Të gjithë e dimë se sa i rëndësishme është aktiviteti fizik për të na mbajtur të shëndetshëm fizikisht. Por a e dini se stërvitja gjithashtu mund t’ju ndihmojë të keni mendje të shëndetshme?

Hulumtimet tregojnë se njerëzit që ushtrojnë rregullisht kanë shëndet më të mirë mendor dhe mirëqenie emocionale, dhe shkallë më të ulët të sëmundjes mendore.

Aktiviteti fizik duket se zvogëlon rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve mendore. Duket gjithashtu se ndihmon në trajtimin e disa kushteve të shëndetit mendor, si depresioni dhe ankthi. Për shembull, për depresionin e butë, hulumtimi sugjeron që aktiviteti fizik mund të jetë po aq efektiv sa ilaqet kundër tij ose trajtimet psikologjike si terapia konjitive e sjelljes.

Pse aktiviteti fizik na bën të ndjehemi më mirë, mendërisht?

Shpesh, njerëzit që ushtrojnë rregullisht e bëjnë thjesht sepse i bën ata të ndjehen mirë. Ushtrimi mund të forcojë gjendjen shpirtërore, përqendrimin dhe gatishmërinë tuaj. Madje mund të ndihmojë të ju jap një pikëpamje pozitive për jetën.

Lidhja midis ushtrimit dhe shëndetit mendor është e ndërlikuar. Pasiviteti mund të jetë si shkak dhe pasojë e sëmundjes mendore, për shembull.

Dhe ndërsa ne nuk e dimë saktësisht pse ose si stërvitja rrit humorin, këtu janë disa shpjegime të mundshme:

  • Ushtrimi i rregullt mund të ju ndihmojë të flini më mirë. Dhe gjumi i mirë ju ndihmon të rregulloni gjendjen shpirtërore
  • Ushtrimi mund të përmirësojë ndjenjën tuaj të kontrollit, aftësinë përballuese dhe vetëvlerësimin tuaj. Njerëzit që ushtrojnë rregullisht shpesh raportojnë se sa mirë arritja e një qëllimi i bën ata të ndjehen
  • Ushtrimi mund t’ju largojë nga mendimet negative dhe të sigurojë mundësi për të provuar përvoja të reja
  • Ai ofron një mundësi për t’u socializuar dhe për të marrë mbështetje sociale nëse ushtroheni me të tjerët
  • Nivelet e kimikateve në tru, të tilla si serotonini, hormonet e stresit dhe endorfinat, ndryshojnë kur ushtroni
  • Ushtrimi rrit nivelin e energjisë tuaj
  • Aktiviteti fizik mund të jetë një prizë për zhgënjimet tuaja
  • Ushtrimi mund të zvogëlojë tensionin e muskujve skeletik, gjë që ju ndihmon të ndjeheni më të qetë.

Përfitimet fizike të ushtrimit janë gjithashtu të rëndësishme për njerëzit me sëmundje mendore. Përmirëson shëndetin tuaj kardiovaskular dhe shëndetin e përgjithshëm fizik. Kjo është e rëndësishme sepse njerëzit me çështje të shëndetit mendor janë në një rrezik më të lartë për të vuajtur nga gjendje kronike fizike si sëmundje të zemrës, diabeti, artriti dhe astma.

Ekspertët sugjerojnë se 30 minuta stërvitje, të paktën pesë ditë në javë, mund të bëjnë një ndryshim të madh. Mund të jetë një seancë 30 minutëshe, ose disa seanca më të shkurtra 10-15 minuta.

Si të filloni me stërvitjen

Mund të jetë frikësuese të filloni të ushtroheni nëse nuk e keni bërë atë brenda një kohe, por një plan mund t’ju ndihmojë të filloni.

Plani juaj i ri i ushtrimeve ka një shans më të mirë të suksesit nëse:

Zgjidhni një aktivitet që ju pëlqen, ose e keni shijuar në të kaluarën

Ndërtoni aktivitetin tuaj gradualisht

Konsultoheni me mjekun tuaj ose një fiziolog të akredituar të ushtrimeve para se të filloni, dhe rregullisht ndërsa vazhdoni planin tuaj të ushtrimeve./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë