Mar, Sht 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Cilët janë shkaktarët e sëmundjes së demencës?

Një hulumtim i bërë nga disa ekspertë tregon se të dyja fitimi dhe humbja e peshës në pleqëri rrisin rrezikun e demencës.

Studimi zbuloi se njerëzit mbi 60 vjeç, të cilët shpenzuan më shumë se 10 për qind të BMI-së së tyre gjatë dy viteve, kanë 20 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar çrregullimin e kujtesës.

Obeziteti ka qenë i lidhur me inflamacionin, i cili mund të shkaktojë rënie të njohurive, shpjegojnë hulumtuesit.

Edhe humbja e peshës mund të jetë një shenjë e një gjendje tjetër themelore që ka lidhjen e saj me çmenduri, të tilla si sëmundjet e zemrës ose kanceri, shtojnë ata.

Hulumtimi u krye nga Universiteti Kombëtar Kyungpook në Korenë e Jugut dhe u drejtua nga Profesor Jin-Won Kwon.

“Si shtimi i peshës ashtu dhe humbja e peshës mund të jenë faktorë të rëndësishëm të rrezikut të lidhura me çmendurinë”, thanë hulumtuesit në revistën BMJ Open.

“Rezultatet tona sugjerojnë se kontrolli i vazhdueshëm i peshës, menaxhimi i sëmundjeve dhe ruajtja e një jetese të shëndetshme janë të dobishme në parandalimin e demencës, madje edhe në jetën e mëvonshme’.

Demenca është një shqetësim global shëndetësor i cili me kalimin e viteve vazhdon të përkeqësohet.

Në vitin 2015, rreth 46.8 milionë njerëz në mbarë botën ishin diagnostifikuar me këtë gjendje.

Ndërkohë, prevalenca globale e obezitetit është rritur me më shumë se 100 për qind gjatë katër dekadave të fundit.

Për shkak se çmenduria është një kusht i pakthyeshëm dhe progresiv, studimet janë fokusuar në atë se si ta parandalojnë atë.

Obeziteti në moshën e mesme ka qenë i lidhur me rënien kognitive. Në krye të ndryshimit të peshës, kolesteroli i lartë dhe presioni i gjakut ishin gjithashtu të lidhura me fillimin e çmendurisë.

Kjo mund të jetë sepse ato kufizojnë rrjedhën përmes enëve të gjakut, të cilat mund të rezultojnë në një furnizim të reduktuar të gjakut në tru.

Kjo nga ana tjetër mund të çojë në lezione, zona të vogla të indeve të vdekura dhe degjenerimin e qelizave në organin vital.

Zakonet jo të shëndetshme të jetesës si pirja e duhanit u shoqëruan gjithashtu me një rritje të rrezikut të çmendurisë, ndërsa ushtrimet të paktën tri herë në javë ulën shanset e rrezikut.

Diabetikët me nivel të lartë të sheqerit në gjak kanë pasur deri në 60 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar gjendjen e çrregullimit të kujtesës.

Ndoshta çuditërisht, pirja e të paktën tri herë në javë vetëm ngriti rrezikun midis pjesëmarrësve meshkuj. Studiuesit kërkojnë që studimet e ardhshme duhet të shohin se si lloji, frekuenca dhe sasia e pijeve prek rrezikun e dementitetit të një personi.

Ata gjithashtu po bëjnë thirrje për një program që shpjegon se si mund ta zvogëlojmë rrezikun e çmendurisë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë