Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si funksionon akupunktura?

Akupunktura është një trajtim që rrjedh nga mjekësia e lashtë kineze. Halat futen në vende të caktuara në trup për qëllime terapeutike ose parandaluese.

Përdoret në shumë praktika të përgjithshme të NHS-së, si dhe në pjesën më të madhe të klinikave të dhimbjes.

Akupunktura shihet shpesh si një formë e mjekësisë plotësuese ose alternative (CAM).

Si funksionon akupunktura?

Akupunktura mjekësore perëndimore është përdorimi i akupunkturës pas një diagnoze mjekësore. Ajo përfshin stimulimin e nervave shqisore nën lëkurë dhe në muskujt e trupit.

Kjo rezulton në trupin që prodhon substanca natyrore, të tilla si endorfina që lehtësojnë dhimbjen. Është e mundshme që këto substanca të lëshuara natyrshëm janë përgjegjës për efektet e dobishme që përjetohen me akupunkturë.

Një trajtim i akupunkturës zakonisht krijon lehtësim më të gjatë të dhimbjes se kur përdoret një trajtim i vetëm.

Akupunktura tradicionale bazohet në besimin se një energji, ose “forcë jete”, kalon përmes trupit në kanalet e quajtura meridianë. Kjo forcë e jetës njihet si “chee” (shqiptohet “Qi” ).

Praktikuesit që i përmbahen besimeve tradicionale rreth akupunkturës besojnë se kur Qi nuk rrjedh lirisht përmes trupit, kjo mund të shkaktojë sëmundje. Ata gjithashtu besojnë se akupunktura mund të rivendosë rrjedhën e Qi, dhe kështu të rivendosë shëndetin.

Përdorimet e akupunkturës

Mjekët e akupunktures – nganjëherë të quajtur akupunkturistë – përdorin akupunkturën për të trajtuar një gamë të gjerë kushtesh shëndetësore. Megjithatë, përdorimi i akupunkturës nuk është gjithmonë i bazuar në prova rigoroze shkencore.

Akupunktura gjithashtu përdoret shpesh për të trajtuar kushtet e tjera muskulo-skeletore (të eshtrave dhe muskujve) dhe kushtet e dhimbjes, duke përfshirë:

dhimbje kronike, të tilla si dhimbja e qafës

dhimbje të përbashkët

dhimbje dentare

dhimbje postoperative.

Megjithatë, në shumë kushte ku përdoret akupunktura, ka më pak dëshmi të cilësisë së mirë për të nxjerrë ndonjë përfundim të qartë mbi efektivitetin e tij krahasuar me trajtimet e tjera./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë