Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa është e rëndësishme ushqyerja me qumësht gjiri për foshnjet?

Një nga zgjedhjet më të rëndësishme që ju duhet të bëni si një nënë e re është se si do të ushqeni fëmijën tuaj. Është një ide e mirë që të mendoni për këtë para kohe, kështu që do të jeni gati sapo fëmija juaj të lindë.

Cilat janë opsionet?

Ekspertët rekomandojnë që bebet të ushqehen vetëm me gji për 6 muajt e parë të jetës. Kur foshnja është e gatshme, në afro 6 muaj, por jo para 4 muajsh, futen ushqime solide. Ushqyerja me gji vazhdon së bashku me ushqime solide derisa fëmija të jetë 12 muajsh dhe pastaj për sa kohë që nëna dhe foshnja dëshirojnë.

Nëse një foshnje nuk ushqehet me gji, duhet të përdoren produkte të ngjashme (që blihen nga supermarketi ose kimisti) në vend të qumështit të gjirit.

Qumështi i gjirit është ushqimi më i natyrshëm për foshnjat, sepse:

Siguron të gjithë ushqyesit që fëmija juaj ka nevojë në 6 muajt e parë të jetës

Shuan urinë dhe etjen, kështu që nuk nevojitet ujë shtesë

Mbron fëmijën tuaj kundër infeksioneve dhe sëmundjeve

Zvogëlon rrezikun e alergjisë tek fëmija juaj

Ushqyerja me gji është e mirë edhe për nënat, sepse:

Zvogëlon rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit dhe ovarian, sëmundjeve të zemrës dhe osteoporozës

Përdor deri në 500 kalori në ditë

Ndihmon mitrën të kthehet në gjendje normale pas lindjes.

Ka disa situata shumë të rralla ku ushqyerja me gji duhet të shmanget krejtësisht. Një shembull është kur një nënë është HIV pozitiv ose një foshnje lind me një çrregullim të rrallë metabolik siç është galatosemia.

Zakonisht ushqyerja me gji mund të vazhdojë edhe nëse nëna apo foshnja ka sëmundje. Megjithatë, mund të jetë e nevojshme që ajo të shmanget në qoftë se një nënë ka infeksione të caktuara aktive (të tilla si HIV, tuberkulozi ose infeksioni i herpesit 1) ose është me kimioterapi për kancerin e gjirit.

Pasi që ushqejnë me gji për një kohë, disa gra përdorin një metodë të quajtur ushqim të kombinuar ose të përzier, ku disa herë ushqejnë me gji, disa herë me shishe. Mund të jetë një kompromis i mirë nëse duhet të punoni, por nuk duhet të hiqni dorë nga ushqimi me gji.

Cilado qoftë metoda e të ushqyerit, fëmija juaj do të marrë ushqimin e duhur që i nevojitet për një rritje të shëndetshme. Mjafton që tu jepni atyre shumë dashuri!/Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë