Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Nuk bëni gjumë të mirë? Ndiçni këta hapa për ta përmirësuar atë!

Gjumi i mirë ndikon drejtpërdrejt në shëndetin tuaj mendor dhe fizik dhe cilësinë e jetës suaj..

 Megjithatë, shumë prej nesh rregullisht rrimë deri vonë zgjuar e pastaj tentojmë që ta kompenzojmë gjumin që na nevojitet. Edhe për këtë ka  një zgjidhje. Bërja e ndryshimeve të thjeshta, por të rëndësishme në rutinën tuaj të përditshme dhe zakonet e gjumit mund të kenë një ndikim të thellë në atë se sa mirë fle.

Si mund të bëj gjumë të rehatshëm?

Bërja e një gjumi të mirë mund të duket si një objektiv i pamundur kur zgjoheni në orën 3 të mëngjesit, por keni shumë më tepër kontroll mbi cilësinë e gjumit tuaj sesa mund ta kuptoni. Ashtu si mënyra që ndjeheni gjatë orëve tuaja të zgjimit varet shpesh nga sa mirë fle natën, kështu që kurimi për vështirësitë e gjumit shpesh gjendet në rutinën tuaj të përditshme.

Zakonet e sëmura të ditës dhe zgjedhjet e jetesës vështirësojnë gjumin si dhe ndikojnë negativisht në disponimin tuaj, shëndetin e trurit dhe të zemrës, sistemin imunitar, kreativitetin, vitalitetin dhe peshën. Por, duke eksperimentuar me këshillat e mëposhtme, mund të bësh gjumë më të mirë gjatë natës, të përmirësosh shëndetin tënd mendor dhe fizik dhe të përmirësosh mënyrën se si mendon dhe ndien gjatë ditës.

Mbani të sinkronizuar ciklin e gjumit natyror të trupit tuaj

Të sinkronizoni me ciklin natyror të gjumit, ose ritmin cirkadik, është një nga strategjitë më të rëndësishme për të fjetur më mirë. Nëse mban një orar të rregullt të zgjimit nga gjumi, do të ndjeheni shumë më i freskët dhe më energjik se në qoftë se flini të njëjtin numër orësh në kohë të ndryshme, edhe nëse ndryshoni orarin tuaj të gjumit për një ose dy orë.

Mundohuni të shkoni për të fjetur në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo ndihmon që të vendosni orën e brendshme të trupit tuaj dhe të përmirësoni cilësinë e gjumit tuaj. Zgjidhni kohën e shtratit kur normalisht ndjeheni të lodhur, në mënyrë që të mos shtriheni dhe vetëm të rrotulloheni. Nëse keni fjetur mjaftueshëm, duhet të zgjoheni natyrshëm pa një alarm. Nëse keni nevojë për një orë alarmi, mund të keni nevojë për një gjumë të mëhershëm.

Mos flini shumë gjatë vikendit

Nëse keni nevojë të kompensoni një natë të vonë, mos e bëni atë duke  fjetur më shumë orë gjatë vikendit, por zëvendësojeni gjatë ditës. Kjo ju lejon të paguani borxhin tuaj pa e shqetësuar ritmin tuaj të rregullt të gjumit.

Lufto përgjumjen pas darkës

Nëse ndiheni të përgjumur para kohës së gjumit, hiqni shtratin dhe bëni diçka të butë stimuluese, të tilla si larja e pjatave, thirrja e një miku ose përgatitja e rrobave për ditën tjetër. Nëse jepni të përgjumur, mund të zgjoheni më vonë gjatë natës dhe të keni vështirësi të flini prap./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë