Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
MUNGESA E VITAMINËS D, EPIDEMI GLOBALE

Mungesa e vitaminës D është një problem global shëndetësor. Me të gjitha përparimet mjekësore të shekullit, mungesa e vitaminës D është ende epidemi.

Mbi një miliard njerëz në mbarë botën kanë mungesë të vitaminës. (1) Megjithatë, asnjë organizatë ndërkombëtare shëndetësore apo organ qeveritar nuk ka deklaruar një emergjencë shëndetësore për të paralajmëruar publikun për nevojën urgjente për arritjen e niveleve të mjaftueshme të vitaminës D në gjak.

Mungesa e vitaminës D3 mund të rezultojë në obezitet, diabet, hipertension, depresion, fibromialgi, sindromi i lodhjes kronike, osteoporozën dhe sëmundjet neurodegjeneruese duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit. Mungesa e vitaminës D mund të kontribuojë gjithashtu në zhvillimin e kancerit, sidomos kancerit të gjirit, prostatës dhe zorrës së trashë. Hulumtimet aktuale tregojnë se mungesa e vitaminës D luan një rol në shkaktimin e shtatëmbëdhjetë llojeve të kancereve të ndryshme, si dhe sëmundjeve të zemrës, goditjes, sëmundjeve autoimune, defekteve të lindjes dhe sëmundjes periodontale.

Vitamina D3 besohet të luajë një rol në kontrollin e sistemit imunitar (duke reduktuar rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve autoimune), duke rritur funksionin neuromuskular dhe duke përmirësuar gjendjen shpirtërore, duke mbrojtur trurin nga kimikatet toksike dhe potencialisht duke reduktuar dhimbjen. Ky problem i madh për shëndetin publik ndikon tek individët në të gjitha fazat e jetës, sidomos gratë shtatzëna, foshnjat, fëmijët dhe të moshuarit. Për më tepër, ndërsa rakitët pothuajse janë çrrënjosur nga vendet e zhvilluara, ato ende raportohen në disa vende të Lindjes së Mesme.

Këto vëzhgime mund të shpjegohet me ekspozimin e kufizuar të diellit për shkak të praktikave kulturore, ngjyrës së errët të lëkurës dhe klimës shumë të nxehtë në disa vende në zonën e gjirit, së bashku me ushqimin e zgjatur të gjirit pa plotësimin e vitaminës D, aktivitetet e kufizuara në natyrë, trashje dhe mungesë të rregullimit të fortifikimit me vitaminë D të ushqimit, në të gjitha vendet. Për ta luftuar mungesën e vitaminës D nevojitet ekspozim ndaj diellit, ushqim adekuat dhe suplementim. Ushqime te pasura me vitaminë D janë peshku dhe prodhimet e qumshtit. Rekomandohet që përpos diellit dhe ushqimit, të merren edhe 4000iu (njësi) vitaminë D në ditë. Megjithatë, asnjë masë nuk duhet të merret pa bërë analizat e gjakut për të përcaktuar nese keni mungesë ose jo të kësaj vitamine./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë