Die, Sht 24, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa është e rëndësishme Vitamina D për organizmin?

Vitamina D llogaritet në mesin e vitaminave dhe mineraleve esenciale për ta mbajtur trupin të shëndetshëm.

Zbuloni pse dhe si mund të shtoni më shumë vitaminë D në dietën tuaj.

Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë që është e pranishme natyrisht në shumë pak ushqime. Shpesh i shtohet disa ushqimeve – për shembull, drithëra dhe qumësht ‘të fortifikuar’ – megjithëse është gjithmonë mirë që të merrni lëndë ushqyese nga burimet natyrore kur është e mundur. Vitamina D prodhohet gjithashtu kur rrezet ultravjollcë nga rrezet e diellit absorbohen përmes lëkurës, gjë që shkakton një reaksion të sintezës së vitaminës D.

Vitamina D është një vitaminë që trupi nuk mund të bëjë pa të. Ndihmon trupin të thithë kalcium, nxitë rritjen e qelizave dhe funksionimin imun, dhe zvogëlon inflamacionin. Ajo së bashku me kalciumin ndihmojnë në parandalimin e osteoporozës tek të moshuarit. Pa një furnizim adekuat të vitaminës D, kockat lehtë mund të bëhen të brishta, të deformohen dhe trupi nuk mund të shërohet në mënyrë të duhur ose të kryejë funksionet themelore qelizore.

Ashtu si të gjitha vitaminat dhe mineralet, se sa duhet të konsumoni në baza ditore, varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë moshën dhe gjininë. Sipas studimeve, thuhet se të rriturit meshkuj dhe femra duhet të marrin të paktën 600 njësi ndërkombëtare (NJB) ose 15 mikrogramë (mcg). Fëmijët meshkuj dhe femra duhet të konsumojnë 400 IU ose 10 ml dhe të rriturit mbi 70 vjeç duhet të konsumojnë 800 IU ose 15 ml.

Kjo mund të tingëllojë bruto, mirëpo studimet thonë se vaji i mëlçisë ka një nivel të lartë të vitaminës D. Një lugë gjelle siguron 340 për qind të sasisë ditore të vitaminës D të rekomanduar nga studimi.

Një sasi e madhe e burimeve

Me përjashtim të vajit të mëlçisë dhe peshkut, Vitamina D nuk është shumë e disponueshme në shumicën e ushqimeve, por këto ushqime kanë të paktën 10 për qind të vlerës së rekomanduar ditore të Vitaminës D:

Lëng portokalli (e fortifikuar me vitaminë D)

Qumështi (i fortifikuar me vitaminë D)

Kosi (i fortifikuar me vitaminë D)

Veza.

Së fundmi, kjo vitaminë mund të merret përmes ekspozimit në diell. Ky proces ndodh kur rrezet ultravjollcë nga rrezet e diellit godasin lëkurën dhe shkaktojnë sintezë së vitaminës D. Në përgjithësi, pesë deri në 30 minuta të ekspozimit në diell në mes ores 10 dhe 3 pasdite dy herë në javë do të sigurojë një sasi të mirë të sintezës së vitaminës D./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë