Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Dhimbje barku, kur duhet të shqetësohemi?

Dhimbja në stomak mund të ketë një sërë shkaqesh, disa prej të cilave mund t’i adresoni duke pushuar, duke shmangur ushqimet e rënda dhe pikante, duke marrë ilaçe ose duke përdorur një jastëk ngrohjeje.

Sidoqoftë, të tjerat mund të kërkojnë kujdes urgjent mjekësor. Ndërsa mund të jetë e vështirë ta përcaktoni këtë vetë, të paktën me siguri totale, ekzistojnë disa udhëzime që mund t’i përdorni për të kuptuar nëse duhet të shkoni në emergjencë, zyrën e mjekut tuaj, ose të provoni disa zgjidhje në shtëpi.

Pavarësisht se si çështja juaj përputhet nëse ndjeni dhimbje të forta, jashtë normës për të cilën mendoni se ka nevojë për vëmendje të menjëhershme, kërkoni atë.

Kur të telefononi një ambulancë ose të shkoni në emergjencë

Dhimbja e stomakut mund të shkaktohet nga një gjendje e rrezikshme për jetën, të tilla si apendiksiti, pengimi i zorrëve (bllokimi i materialit ushqimor diku në zorrën e vogël ose të madhe), ose nga një perforim i zorrëve (rrjedhje e materialit ushqimor nga zorrët) .

Këto raste urgjente zakonisht shkaktojnë shenja dhe simptoma shumë të dukshme dhe shpesh të padurueshme.

Dhimbja juaj në stomak është ndoshta një shenjë e një problemi urgjent mjekësor nëse:

Ju jeni shtatzënë

Dhimbja juaj filloi brenda një jave pasi keni bërë një operacion abdominal ose një procedurë gastrointestinale (madje edhe një endoskopi diagnostike)

Ju keni pasur ndonjëherë një anashkalim të stomakut, një kolostomi ose një reseksion të zorrëve

Dhimbja juaj filloi menjëherë pasi keni përjetuar një traumë të rëndë abdominale

Barku juaj shfaqet i fryrë ose po zgjerohet me shpejtësi në madhësi

Dhimbja juaj në stomak mund të jetë e butë në fillim, dhe më pas mund të shfaqni simptoma të shoqëruara pas disa orësh.

 Ju duhet të merrni ndihmë menjëherë nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme së bashku me dhimbjen në stomak:

Tendencë abdominale kur preket

Kollitja ose të vjellat e gjakut

Të vjella të vazhdueshme

Diarre e përgjakur

Dhimbje në gjoks ose presion

Vështirësi në frymëmarrje

Marramendje

Dobësi

Dhimbje në qafë, shpatull ose midis fshikave të shpatullave

Thirrni për një autoambulancë ose shkoni në dhomën më të afërt të urgjencës. Në këto raste, ju nuk duhet të “prisni dhe shihni” ose të merrni ilaç për dhimbjen. Merrni ndihmë menjëherë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë