Enj, Tet 21, 2021
Banner Top
Banner Top
Dhimbja e duarve, simptomat dhe parandalimi!

Dhimbja e duarve shpesh shkaktohet nga shtrembërimet ose thyerje nga plagët e papritura. Por dhimbjet e dorës mund të rezultojnë gjithashtu nga probleme afatgjata, siç janë stresi i përsëritur, artriti dhe sindroma e tunelit të kyçit të dorës.

Për shkak se shumë faktorë mund të çojnë në dhimbje dore, diagnostikimi i shkaktarit të saktë mund të jetë i vështirë, por një diagnozë e saktë është esenciale për trajtimin dhe shërimin e duhur.

Simptomat

Dhimbja e duarve mund të ndryshojë, varësisht nga shkaku. Për shembull, dhimbja e osteoartritit shpesh përshkruhet si e ngjashme me një dhimbje dhëmbi të shurdhër, ndërkohë që sindroma e tunelit të kyçit të dorës zakonisht shkakton ndjesi të këmbëve dhe të gjilpërave ose ndjesi shpimi, sidomos gjatë natës. Vendndodhja e saktë e dhimbjes tuaj të duarve gjithashtu jep gjurmë për atë që mbetet prapa simptomave tuaja.

Kur duhet të vizitoni mjekun?

Jo të gjitha dhimbjet e dorës kërkojnë kujdes mjekësor. Zvarritjet dhe tendosjet e vogla zakonisht i përgjigjen akullit, pushimit dhe ilaçeve të dhimbjes. Por nëse dhimbja dhe ënjtja zgjasin më shumë se disa ditë ose bëhen më keq, vizitoni mjekun tuaj. Diagnoza dhe trajtimi i vonuar mund të çojë në shërimin e varfër, në zvogëlimin e lëvizjes dhe në paaftësinë afatgjatë.

Shkaqet

Dëmtimi i ndonjë prej pjesëve të duarve të tua mund të shkaktojë dhimbje dhe të ndikojë në aftësinë tuaj për të përdorur dorën tuaj.

Dëmtimet

Dëmtimet e duarve shpesh ndodhin kur bini përpara në dorën tuaj të shtrirë. Kjo mund të shkaktojë shtrembërime, tendosje dhe madje fraktura. Një frakturë skaphoid përfshin një kockë në anën e gishtit. Ky lloj frakture nuk mund të shfaqet në rrezet X menjëherë pas lëndimit.

Stresi përsëritës

Çdo aktivitet që përfshin lëvizje të përsëritura të duarve – nga goditja e një topi tenisi ose përkulja – mund të ndezin indet rreth nyjeve ose të shkaktojnë thyerje stresi, sidomos kur kryeni lëvizjen për orë të tëra pa pushim. Sëmundja e De Quervain është një lëndim i përsëritshëm i stresit që shkakton dhimbje në bazën e gishtit të madh.

Parandalimi

Është e pamundur për të parandaluar ngjarjet e paparashikuara që shpesh shkaktojnë lëndime të duarve, por këto këshilla themelore mund të ofrojnë disa mbrojtje:

Ndërtoni fuqinë e kockave. Marrja e sasive adekuate e kalciumit – 1,000 miligramë në ditë për shumicën e të rriturve dhe të paktën 1.200 miligramë në ditë për gratë mbi moshën 50 vjeç – mund të ndihmojë në parandalimin e thyerjeve.

Rënia përpara në një dorë të shtrirë është shkaku kryesor i plagëve të duarve. Për të ndihmuar në parandalimin e rënies, vishni këpucë të ndjeshme. Hiqni rreziqet në shtëpi. Ndizni hapësirën tuaj të jetesës. Dhe instaloni shufrat e kapjes në banjën tuaj dhe pajimet në shkallët tuaja, nëse është e nevojshme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë