Mar, Tet 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Si t’i lani duart siç duhet

Bakteret e këqija që marrim në majë të gishtave tona mund të çojnë në infeksione, por ne shpesh i humbasim ato gjatë larjes. Një ekspert nga Kolegji Mbretëror i Infermierisë këshillon se si të ruhet higjiena e mirë.

Dy nga llojet e baktereve jetojnë në duart tona: bakteret rezidente, të cilat rrallë përfshihen në infeksione dhe janë të mira për lëkurën dhe bakteret e përkohshme, të cilat i marrim në majë të gishtave kur prekim sipërfaqet. Këto të fundit janë ato që duam t’i heqim.

Ju duhet të lani duart pas shkuarjes në tualet, pas ndryshimit të pelenës; para përgatitjes së ushqimit, pas trajtimit të mishit të papërpunuar; dhe para ngrënies. Është e lehtë marrja e baktereve dhe viruseve kur përdorni transportin publik, kështu që pas kësaj lani duart.

Ju duhet sapun dhe, në mënyrë ideale, ujë të rrjedhshëm. Lagni duart dhe aplikoni sapun të lëngët – nëse aplikoni sapun për të tharë duart, ai mund të veprojë si një ngacmues dhe ju nuk mbuloni gjithë duart tuaja. Fërkoni shuplakat, pastaj lidhni gishtat dhe fshijini së bashku.

Tjetra, vendosni gishtat e një dore në pëllëmbën e tjetrës dhe fshij, dhe anasjelltas. Fërkimi i duarve së bashku krijon fërkime, të cilat i largojnë bakteret dhe krijojnë një shlyerje. Brenda kësaj shlyerje është bakteri që keni hequr, gati për tu larë. Nëse jeni jashtë dhe përdorni një peshqir letre, mos e hiqni kapakun e mbeturinave me gishta të pastër. Në shtëpi, ndryshoni peshqirët e duarve dy herë në javë, ose më shpesh nëse dikush ka një infeksion si norovirusi./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë